Arbetstagares rättigheter i Europa på historiskt låg nivå

By on 3 juni, 2025
Arbetstagares rättigheter i Europa har försämrats kraftigt under det senaste decenniet.

Genrebild

Arbetstagares rättigheter i Europa har försämrats kraftigt under det senaste decenniet. Enligt världsfacket ITUC:s årliga rapport Global Rights Index 2025, får regionen nu sitt sämsta resultat sedan mätningarna inleddes 2014. Den negativa utvecklingen är tydlig även globalt, med särskilt allvarliga kränkningar i Mellanöstern och Nordafrika.

Europa har fallit från ett indexvärde på 1,84 år 2014 till 2,78 i årets rapport, den största nedgången som observerats i någon region i världen under de senaste 10 åren. Två europeiska stater, Belarus och Turkiet, utmärker sig dessutom på listan över de värsta platserna i världen att arbeta. Endast sju av de 151 granskade nationerna får högsta betyg, vilket innebär att arbetstagares rättigheter kränks i majoriteten av världens länder.

— Det är en väldigt oroväckande utveckling vi ser i både Europa och runtom i världen. När rättsstaten försvagas, demokratin urholkas och otrygga anställningar breder ut sig blir det allt svårare för arbetstagare att göra sina röster hörda, säger Lennart Reinius, tillförordnad generalsekreterare för Union to Union.

Brutal utveckling globalt och hårt slag mot utsatta grupper

Det har blivit farligare att vara fackligt engagerad. Trakasserier, godtyckliga gripanden och dödligt våld rapporteras från flera håll i världen. Mord på fackligt aktiva har dokumenterats i bland annat Colombia, Guatemala, Kamerun, Peru och Sydafrika.

Enligt Global Rights Index 2025 grips arbetstagare godtyckligt i över 70 länder. Våld på arbetsplatser förekommer i 40, och i tre av fyra förvägras rätten att bilda eller gå med i fackföreningar. Registrering av fackliga organisationer försvåras systematiskt i en majoritet av fallen.

Utvecklingen slår särskilt hårt mot migrantarbetare, kvinnor och unga i osäkra anställningar. Bangladesh och Filippinerna pekas ut som särskilt problematiska, länder där svenska företag har omfattande ekonomiska intressen.

— Fungerande social dialog och kollektivavtal är avgörande för trygga arbetsvillkor, stabila marknader och hållbara investeringar. Både regering och näringsliv måste tydligt markera att fackliga rättigheter är en självklar del av internationellt samarbete, säger Lennart Reinius.

Fackligt samarbete ger resultat

Trots den dystra utvecklingen visar rapporten att fackligt arbete gör skillnad. Länder som Australien, Mexiko och Oman har förbättrat sina resultat i årets index.

— Det här visar att förändring är möjlig, men det kräver fortsatt stöd. Genom samarbetet med fria fackföreningar ser vi konkreta resultat: fler kvinnor i beslutsfattande roller, stärkt organisering i den informella sektorn och ökad social dialog. Så försvarar vi hotade rättigheter och skapar hållbar utveckling, säger Lennart Reinius.

Fakta: ITUC Global Rights Index

ITUC:s Global Rights Index granskar varje år arbetstagares rättigheter i lag och praktik i 151 länder, baserat på 97 indikatorer kopplade till ILO:s kärnkonventioner. Länderna betygsätts från 1 (sporadiska kränkningar) till 5+ (inga garantier för rättigheter på grund av rättsstatens sammanbrott).

  1. De tio värsta länderna för arbetstagare är: Bangladesh, Belarus, Ecuador, Egypten, Eswatini, Myanmar, Nigeria (NY), Filippinerna, Tunisien och Turkiet.
  2. Tre av fem världsregioner har fått försämrade villkor och Amerika (3,68) och Europa (2,78) fick sina sämsta resultat hittills. Arbetare i 52 % av de europeiska länderna nekades eller fick begränsad tillgång till rättvisa, en ökning från 32 % år 2024.
  3. Endast sju av 151 granskade länder, mindre än 5 %, fick toppbetyget 1, en minskning från 18 för tio år sedan.
  4. De värsta regionerna i världen för arbetstagare är Mellanöstern och Nordafrika, med ett genomsnittligt betyg på 4,68.
  5. Fackligt aktiva dödades i Kamerun, Colombia, Guatemala, Peru och Sydafrika.
  6. 87 % av länderna kränkte strejkrätten.
  7. 80 % av länderna kränkte rätten till kollektivförhandlingar.
  8. 72 % av länderna begränsar arbetstagares juridiska rättigheter, den sämsta nivån någonsin.

Europa
Örebronyheter

Källa: Union to Union

You must be logged in to post a comment Login