Årets Arbetslivsmuseum får utmärkelsen i digital prisutdelning

Av på 8 april, 2021
Arkivbild.

På fredag (9 april) får Frövifors Pappersbruksmuseum ta emot utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum för 2021 i en digital prisutdelning. Priset består av 25.000 kr, en emaljskylt och äran. “Priset är ett sätt att tacka och uppmuntra alla fantastiska människor som tar hand om och bevarar så stora delar av vårt kulturarv”, förklarar Helena Törnqvist – arbetslivsintendent på Arbetets museum och projektledare för Årets Arbetslivsmuseum.

Det finns cirka 1 500 arbetslivsmuseer i hela Sverige. Deras huvudsakliga inriktning är att ur sina olika perspektiv bevara, bruka och berätta om industrisamhällets kulturarv. De berättar och levandegör historien genom arbete och vardag, ofta med maskiner och tekniska system i drift, men även om livet vid sidan av arbetet. På så sätt skapas ett möte mellan yrken och metoder, handlag och kunskap, människor och museiföremål.

Varje år utses ett av dem till Årets Arbetslivsmuseum som inspirationskälla för alla arbetslivsmuseer – och för 2021 tilldelades Frövifors Pappersbruksmuseum utmärkelsen med följande motivering:

“På Frövifors Pappersbruksmuseum kan du uppleva en av Sveriges viktigaste näringar på ett spännande och annorlunda sätt. Omgärdad av gigantiska pappersmaskiner vandrar du här genom historien i en miljö som fortfarande i högsta grad är levande och dynamisk. Frövifors museiförening, tillika grundare, spelar en aktiv och engagerad roll i att förmedla fascinerande kunskap om arbetslivs-, pappers- och förpackningshistoria. Med utgångspunkt i människors berättelser möjliggörs en rik pedagogisk verksamhet och många samarbeten med både lokala och internationella aktörer.”

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in