Årets Barnvagnsmarsch hyllar barnmorskan – Ingen ska behöva föda barn ensam

Av på 19 oktober, 2020

RFSU:s årliga barnvagnsmarsch har på grund av pandemin fått ett nytt unikt format och vi kommer att marschera längre än någonsin! Mellan den 22-27 oktober pågår en kampanj och en mängd barnvagnspromenader kommer att fylla Sveriges karta från norr till söder.

I år, då WHO utropat året till Barnmorskans år, marscherar vi för fler utbildade barnmorskor i världen och för att Sverige ska göra ännu mer för att ingen ska behöva föda barn ensam.

– I år bjuder vi på ett nytt peppigt och corona-anpassat upplägg. Det nya är att alla får sin alldeles egna barnvagnsmarsch, så att vi undviker att samlas i stora grupper, säger Emma Guntner projektledare på RFSU

Varje år föder miljontals kvinnor barn i ensamhet och utan hjälp. För många av dem blir det det sista de gör. Mödradödligheten är en tyst katastrof över hela världen som varje år skördar hundratusentals människoliv. Men detta går att förändra. Faktum är att 2 av 3 dödsfall bland gravida och nyförlösta mammor skulle kunna förhindras om det fanns fler utbildade barnmorskor. Men arbetet måste skyndas på. RFSU:s årliga marsch mot mödradödlighet i världen kommer i år att sätta fokus på barnmorskan.

Genom sitt åtagande med Agenda 2030 har världens ledare har bestämt att mödradödligheten ska stoppas tills dess. För att det ska kunna genomföras behövs ytterligare 9 miljoner utbildade barnmorskor. Mycket görs redan men mer kan göras. Sveriges regering kan visa vägen. Barnmorskor räddar liv, säger Hans Linde RFSU:s förbundsordförande.

I år arrangeras Barnvagnsmarschen också tillsammans med organisationerna Svenska Afghanistankommitten (SAK), Läkare i Världen, Läkare Utan Gränser och Svenska Barnmorskeförbundet.

Vi ser hur förändring i ett av världens fattigaste länder ofta börjar med en barnmorska. Svenska Afghanistankommittén verkar för att öka tillgången till mödravård genom att utbilda barnmorskor och jag har själv också sett hur betydelsefull chansen till utbildning är för barnmorskestudenterna. I Afghanistan har fler verksamma barnmorskor bidragit till att mödradödligheten har minskat. Mycket återstår dock innan alla kvinnor i landet kan föda barn i säkerhet. Det kommer vi att fortsätta arbeta för, säger Anna Ek, Sverigechef för Svenska Afghanistankommittén

– Det finns många orsaker till att Sverige har en av världens lägsta mor/barnadödlighet. En orsak är att vi har en väl utbyggd mödrahälsovård och duktiga barnmorskor i samband med förlossningen. För oss är detta en självklarhet, medan det i stora delar av världen saknas barnmorskor. Genom att satsa på fler och välutbildade barnmorskor i alla länder, så skulle många liv kunna räddas, säger Thomas Avén, Ordförande Läkare i Världen Sverige.

– Jag mötte en kvinna i öknen i Etiopien. Hon var nyförlöst och blödde så mycket att hennes liv stod på spel. Jag tryckte min hand på hennes livmoder för att få ut blodet. Det gjorde att livmodern kunde dra ihop sig och den nyblivna mamman återhämtade sig snabbt. Ibland behövs det bara två händer och kunskap för att rädda en födande kvinnas hälsa och liv. Under min tid i Etiopien utbildade jag de lokala sjuksköterskorna för att de skulle kunna bistå kvinnor innan, under och efter förlossningen. Men världen behöver nio miljoner fler utbildade barnmorskor som finns vid kvinnornas sida när läget blir akut, berättar barnmorskan Lena Granqvist från Läkare Utan Gränser.

– Utbildade barnmorskor var den enskilt viktigaste faktorn när mödradödligheten halverades i Sverige under andra halvan av 1800-talet. Trots den kunskapen är det långt ifrån självklart att kvinnor i världen får föda barn i trygghet med en utbildad barnmorska vid sin sida. Det krävs krafttag av världens ledare för att minska mödradödligheten. Kunskap om vad som krävs finns men viljan måste öka betydligt, Eva Nordlund, Ordförande Svenska Barnmorskeförbundet.

Barnvagnsmarsher i Örebro Län

Barnvagnsmarschen Odensbacken 2020 »

Barnvagnsmarschen Karlskoga 2020 »

Barnvagnsmarschen Örebro 2020 »

Regionalt
Örebronyheter

Källa Rfsu

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in