Årets kokbok 2021 är Sauce Atlas av Mai-Lis Hellénius och Paul Svensson

By on 29 november, 2021
Professor Mai-Lis Hellénius visar att hälso- och klimatfrågorna hänger samman. Hållbar gastronomi och vetenskap är gemensamma nämnare när hon besöker Alfred Nobels Björkborn, Nobelmuseet i Karlskoga.
Foto: Ewa Hector Agorelius

Professor Mai-Lis Hellénius och klimatkocken Paul Svensson har med kokboken Sauce Atlas vunnit utmärkelsen Årets kokbok i Sverige som delas ut av Gourmand Awards. Boken är utgiven av Holm & Holm Books tillsammans med Grohe.

Gourmand Awards är världens största kokbokstävling. I och med titeln Årets kokbok 2021 tävlar man vidare internationellt. Boken Sauce Atlas av Mai-Lis Hellénius och Paul Svensson representerar nu Sverige i den internationella tävlingen om Världens bästa kokbok alla kategorier. Världsfinalen i Gourmand Awards går av stapeln i juni 2022.

Som Sverige-vinnare i kategorierna Best Corporate Book samt International Books går boken vidare till internationell final även där.

– Sauce Atlas är en banbrytande bok med stark internationell dragningskraft, säger Edouard Cointreau som är tävlingens grundare och ordförande i Gourmand Awards internationella jury. Såser är ryggraden i många kök runt om i världen och därför ser vi ett stort internationellt intresse för boken. Sauce Atlas kommer att vara tillgänglig i ett 50-tal länder. Bokens fokus med hälsa och hållbarhet är ett nytt sätt att arbeta. 

Professor Mai-Lis Hellénius vid Karolinska Institutet är specialist på livsstil och hjärt-kärlprevention. Hon författade Sauce Atlas tillsammans med Paul Svensson, som är en av Sveriges främsta TV-kockar, krögare och kokboksförfattare.

Professor Mai-Lis Hellénius blev överväldigad när hon fick höra om storvinsten.

– Vi är så oerhört glada över att en bok om mat och hållbarhet där även hälsan får stå i fokus får ett så fint pris, säger hon. Det är den bästa kvalitetsstämpel man kan få! Boken visar också att om vi arbetar tillsammans så blir det bra och framgångsrikt.

Pelle Agorelius som representerar Gourmand Awards i Sverige kommenterar:

– Matvärlden och världen i stort har funnit en starkt växande gränsöverskridande solidaritet i klimatfrågan. Hälsa, miljö och mat hänger samman, det vet vi alla, men alltjämt famlar vi i frågan om hur vi bäst skall leva och äta. När Paul Svensson och Mai-Lis Hellénius så konkret bidrar med en internationell kokbok som verktyg för detta är det bara att lyfta på hatten. Sveriges bästa kokboksförfattare håller världsklass.

Sveriges bästa dryckesbok är Börsens Bartender från nystartade förlaget Spritz Lit. Där fångar författaren och fotografen Hans-Olov Öberg tillsammans med formgivaren Jenny Skogvoll näringslivshistoria och humor mellan sidorna.

Anna Granlund, förläggare på Spritz Lit, kommenterar:

– Jag är otroligt lycklig och stolt över att vår första bok i förlagets historia får ett sådant genomslag! När man släpper iväg Hans-Olov med penna och kamera kan de galnaste cocktailidéer få vingar och tillsammans med Jennys känsla för form blev helheten komplett. Wow!

Om Gourmand Awards

Sedan 1995 har Gourmand Awards årligen letat efter världens bästa kokbok. Från Sverige har hundratals dryckes- och kokböcker bedömts av tävlingens internationella jury. Alla svenska vinnare som Gourmand Awards valt ut är därmed också vidare i tävlingen, kvalificerade att tävla om titlarna Best in the World i sin respektive kategori. De får nu rätten att kalla sig Winner Sweden och får även möjlighet att marknadsföra sin bok med dekaler och diplom signerade av Edouard Cointreau, grundare och president av Gourmand Awards, tillika ordförande i den internationella juryn i tävlingen.

  • Årets kokbok i Sverige 2021 är Sauce Atlas, av Mai-Lis Hellénius och Paul Svensson.
  • Årets dryckesbok i Sverige 2021 är Börsens Bartender, av Hans-Olov Öberg.

Nöje | Örebro län
Örebronyheter

Källa Pelle Agorelius

You must be logged in to post a comment Login