Årets nykomling 2021 till Hjalmar Bergmans minne tilldelas Aya Kanbar

By on 14 december, 2021
Arkivbild

Vilken debut! Den 17 åriga örebroaren Aya Kanbar släppte sin debutdiktsamling Hyperverklighet tidigare i år och sedan dess har lovorden haglat. För juryn blev valet självklart att tilldela Aya årets Kulturpris i kategorin “Årets nykomling.”

Under torsdagseftermiddagen överraskades Aya i liveradio på P4 Örebro av Kulturnämndens ordförande Lennart Bondeson. Lennart delade ut ett diplom och läste upp motiveringen till en förvånad pristagare.

Motivering

Det började med anteckningar i mobilen och slutade med en hyllad diktsamling. På mindre än ett år skrev den då 16-åriga Aya Kanbar sin debutdiktsamling Hyperverklighet som under 2021 gavs ut på förlaget Nirdstedt. Aya som är elev på Karolinska gymnasiet lyckas med en enorm fingertoppskänsla att med sin poesi sätta sina tankar och känslor i skrift.

Nerikes Allehandas recensent skriver att delar av Hyperverklighet är den bästa lyrik hon läst i år. Debutverket beskriver ungdomens intensiva livsglädje, får en att skratta högt men beskriver också en framtid som inte bara är ljus och hoppfull. I intervjusammanhang har Aya lovat att hon kommer att fortsätta sitt diktskrivande, vi hoppas och vi längtar att få läsa mer av Aya Kanbar.

Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne

Örebro kommuns kulturpris till Hjalmar Bergmans minne delas ut i två kategorier. ”Årets nykomling”, delas ut till en eller flera personer som står i början av sin konstnärliga bana för att främja dennes/dessas utveckling inom kulturområdet. Aya är den femte pristagaren för “Årets nykomling”, sedan priset började delas ut 2016. 

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login