Askersunds kommun blir en av länets danskommuner

Av på 31 mars, 2021
Foto: Lotta Persdotter

Askersunds kommun kommer från september 2021 och två år framåt vara en av Örebro läns tre danskommuner. Det innebär bland annat att kommunen får bidrag från Region Örebro län för att arrangera exempelvis föreställningar, workshops och publiksamtal.

Det är Region Örebro län som inom ramen för sitt utvecklingsprojekt Ansats har gett tre länskommuner möjlighet att bli danskommun under en tvåårsperiod. Syftet med Ansats är att stärka den professionella dansen i länet med fokus på arrangörsutveckling och etablering av danskonstnärer. Ansats drivs av regionen med stöd av Kulturrådet

– Intresset för att bli danskommun har varit stort och vi är nu glada att kunna erbjuda Askersund tillsammans med Degerfors och Hällefors denna möjlighet under två års tid. Jag tror vi har en spännande utveckling av dansområdet på gång framöver, säger Johanna Ström, utvecklingsledare dans på Region Örebro län.

För Askersunds kommuns del är statusen som danskommun ett sätt att stärka profileringen av kulturhuset Sjöängen.

– Askersunds kommun har tack vare kulturhuset Sjöängen stora ambitioner, rätt kompetens och god dialog med regionen stora möjligheter att tillsammans med andra danskommuner och Region Örebro län stärka den professionella dansen och scenkonsten och utveckla invånarnas fritid. Det här ligger dessutom helt rätt i tiden med tanke på våra samtal om att utveckla musikskolan till kulturskola, säger Daniel Eriksson, kultur- och evenemangschef på Askersunds kommun.

Sedan tidigare deltar Askersunds kommun i flera dansrelaterade samarbeten, som exempelvis Dansnät Sverige tillsammans med bland andra Örebro kommun. Sjöängsskolan samarbetar dessutom med regionen inom projektet Dans för hälsa.

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: Askersunds kommun

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in