Åsksäsongen är här så skyddar man sig och sin el

By on 2 juni, 2025
Genrebild

Varje år registreras omkring 100 000 blixturladdningar i Sverige, strax går man in i den period då de flesta inträffar.

— Åska är en av de vanligaste orsakerna till elavbrott. Mellan 5 och 15 procent av alla våra strömavbrott har koppling till åska, även om det varierar mycket mellan olika år, säger Peter Hjalmar, regionchef på E.ON.

De flesta avbrott orsakas inte av direkta blixtträffar, utan av nedslag i närheten av en ledning eller station.

— Hela 99 procent av de händelser som påverkar elnätet beror på närliggande nedslag. Endast en procent är direkta träffar på våra anläggningar, säger Peter Hjalmar.

E.ON arbetar kontinuerligt med att stärka elnätets motståndskraft mot väderrelaterade störningar, åska inkluderad. Det handlar bland annat om att gräva ned ledningar, isolera luftledningar och installera tekniska åskskydd.

— Målet är att minska risken för störningar, men också att snabbt kunna återställa elleveranserna om något inträffar, säger Peter Hjalmar.

Åska kan skada både elutrustning och byggnader, och i värsta fall orsaka personskador. Peter Hjalmar rekommenderar åskskydd för den som bor i ett område med hög åskfrekvens, eller är ansluten till en luftledning.

— En blixt kan ha en spänning på upp till 30 miljoner volt, det är enorma energimängder. Vid åskväder bör man alltid hålla sig inomhus och dra ur kontakterna till exempelvis TV, dator och annan känslig elektronik, säger Peter Hjalmar.

Oftast leder åskan bara till kortare elavbrott där nätet återställs automatiskt, men ibland orsakar blixtnedslag skador som kräver mer omfattande insatser.

— Det är klokt att ha en enkel hemberedskap: ficklampor, extra batterier och gärna en vevradio. Tänk också på att vattenförsörjningen kan påverkas – fyll gärna upp några dunkar i förväg. Och kom ihåg: gå aldrig nära en nedfallen ledning, ett träd eller en stolpe. Anmäl i stället direkt till oss på E.ON, säger Peter Hjalmar.

Sedan stormen Gudrun 2005 har E.ON investerat 36 miljarder kronor i sina svenska lokalnät. Över 33 000 kilometer ledning har vädersäkrats, från Skåne till Västerbotten vilket innebär att 97 procent av elnätet nu är nedgrävt eller isolerat.

— En isolerad luftledning fungerar även om träd skulle falla över den, vilket innebär färre avbrott och större trygghet för våra kunder. Vi har också breddat ledningsgator i skogsmark för att minska risken för stormskador, säger Peter Hjalmar.

Det omfattande arbetet förväntas vara slutfört i år, tjugo år efter Gudrun. Resultaten är tydliga, mellan 2010 och 2020 halverades andelen kunder som drabbas av fyra eller fler elavbrott per år.

— Vi står nu inför nya utmaningar. Klimatförändringarna innebär fler och kraftigare oväder, och ett förändrat omvärldsläge kräver höjd beredskap. Vi fortsätter därför att investera i digitalisering, hållbarhet och säkerhet – med översvämningssäkra transformatorer, bättre åskskydd och ökad robusthet i elnäten, säger Peter Hjalmar.

E.ONs elnät sträcker sig över 143 000 kilometer, motsvarande drygt tre varv runt jorden och betjänar 1,1 miljoner kunder. Under den nuvarande investeringsperioden (2024–2027), planerar företaget att investera ytterligare 27 miljarder kronor i det svenska elnätet – den största satsningen hittills.

— Vi har jobbat hårt för att bygga ett elnät som är mer robust och står emot extremt väder betydligt bättre, och det arbetet fortsätter. Resultatet hittills är tydligt: antalet avbrottsminuter per kund har minskat, och våra investeringar har gett en tryggare elleverans för våra kunder, säger Peter Hjalmar.

Åska och elnätet – i korthet:

  • Mellan 2,5 och 15 % av E.ON:s elavbrott har koppling till åska.
  • 99 % av dessa orsakas av nedslag i närheten av elinfrastruktur.
  • Direkta träffar orsakar kraftiga spänningsvariationer och strömrusningar.
  • Även närliggande nedslag kan orsaka överspänningar i ledningar.

Fakta om blixten:

  • En normal blixt: 30 miljoner volt och 20 000 ampere.
  • Extremt starka blixtar: upp till 100 miljoner volt och 150 000 ampere.
  • Blixtens hetta: cirka 30 000 grader – fem gånger hetare än solens yta.
  • Cirka 75 % av alla blixturladdningar sker i luften, 25 % slår ned i marken.

Tips: Så skyddar du dig vid åskoväder

Inomhus:

  • Dra ur elsladdar till känslig utrustning.
  • Undvik kontakt med kranar, duschar och andra vattenledningar.
  • Rör inte elektrisk utrustning vid pågående åska.
  • Håll fönster och dörrar stängda.
  • Stanna inomhus – helst i större byggnader.

Utomhus:

  • Sök skydd i en bil eller byggnad – plåt leder strömmen till marken.
  • Undvik höga platser, enstaka träd och öppna fält.
  • Håll dig borta från vatten, metallföremål och våta ytor.

Sverige
Örebronyheter

Källa: E.ON Sverige

You must be logged in to post a comment Login