AstraZenecas vaccin godkänt av EU

Av på 30 januari, 2021
Arkivbild

EU-kommissionen har beslutat ge villkorat godkännande till AstraZenecas vaccin mot covid-19. Därmed är nu tre vacciner godkända för användning inom EU.

Vaccinet, med produktnamnet Covid-19 vaccine AstraZeneca, använder ett förkylningsvirus, som inte orsakar sjukdom, som bärare av genetiskt material. Det är en annan teknisk plattform än de två tidigare godkända vaccinerna från Pfizer/BioNTech och Moderna, vars vacciner är av typen mRNA.

Det finns idag över 200 vaccinkandidater under utveckling globalt, varav ett 50-tal kandidater befinner sig i kliniska studier, alltså testas på människor. Förutom de tre godkända vaccinerna är ytterligare en kandidat under granskning av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, vilket krävs innan de kan bli godkända för användning inom EU.

– Jag tycker att det är fantastiskt att vi endast ett år efter att smittan bröt ut har tre vacciner som är godkända inom EU för vaccinering. Den samlade forsknings- och utvecklingsinsatsen som skett inom akademin och läkemedelsbranschen i nära samverkan med myndigheter är utan motstycke i medicinhistorien, säger Anders Blanck, vd för Lif.

– Den senaste tiden har stort fokus lagts på de minskade produktionsvolymer som aviserats. Men att det inledningsvis uppstår inkörningsproblem när så här storskalig produktion startas var ganska väntat. Jag hoppas att alla parter nu kan sätta sig ner för att konstruktivt lösa utmaningarna, säger Anders Blanck.

Den 21 december i fjol godkändes vaccinet från Pfizer/BioNTech med produktnamnet Comirnaty för personer över 16 år.

Den 6 januari fick vaccinet från Moderna med produktnamnet COVID-19 vaccin Moderna villkorat godkännande för personer över 18 år.

EMA utvärderar just nu i en så kallad löpande granskning vaccinet från företaget Janssen.

Information om vacciner mot covid-19 som är godkända för användning i Sverige finns tillgängligt på läkemedelsportalen Fass och/eller på Läkemedelsverket.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa: LIF

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in