Astrid Lindén berättar om Hjalmar Bergman och hans städer

Av på 8 januari, 2015

Astrid Lindén kommer till Lindesbergs stadsbibliotek torsdagen den 15 januari kl 19.15 och berättar om Hjalmar Bergman och hans städer – däribland Lindesberg – och troligen då också med utvikningar mot andra närliggande litterära domäner.

”Ack lilla vän, om vi ändå finge flytta till Linde i augusti!”

Under två år har Astrid Lindén och Clas Thor arbetat med boken ”Författarna och staden – Örebro 750 år i litteraturen”. Boken är en tidsresa, en stadskrönika och en vindlande berättelse om livet i en mellanstor stad som heter Örebro. Utifrån denna bok berättar Astrid Lindén om en sommars strävan att ta till sig Hjalmar Bergmans författarskap och upptäckten av hur tre av hans städer – Örebro, Lindesberg och Florens – återfinns i hans verk.

Det handlar också om livet med och utan hustrun Stina, om dem han skrev om, de som skrivit om, och inspirerats av, honom. Vad hade Fellingsbrofödde Erik Hjalmar Linder att berätta? Har akademiledamoten Klas Östergren lärt sig något av Hjalmar Bergman?

Astrid Lindén och Clas Thor är välkända namn i såväl Örebro som i dessa trakter. För några år sedan gav de ut boken ”I Linde och trakterna däromkring skrivs det mycket vackert” vilken är en litterär guide till Lindesbergstrakten och en hyllning till allt som skrivits här.

Astrid Lindén har tidigare arbetat som familjeredaktör på Nerikes Allehanda och Bergslagsposten. Clas Thor är författare och reporter med en mängd böcker bakom sig, om resande, Örebro, fåglar och mycket annat. De är bägge bosatta i Örebro.

  • Lindesbergs stadsbibliotek
  • Torsdag 15 januari kl 19.15
  • Entré: 50:- / medlemmar i Svenska Turistföreningen och/eller Lindesbergs fornminnes och hembygdsförening 30:-
  • Arrangörer: Svenska Turistföreningen, Bergslagen, Lindesbergs fornminnes och hembygdsförening, Kultur- och Fritidsförvaltningen

Örebronyheter

Bilden: Hjalmar Bergman, Boken och Astrid Lindén

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in