Astronautrekrytering och fler vägar ut i rymden

Av på 17 februari, 2021
Illustration: ESA

Samtidigt som den europeiska rymdorganisationen ESA inleder rekrytering av nya astronauter, är en helt ny rymdrelaterad arbetsmarknad på frammarsch. Ny teknik, nya samhällsbehov och nya aktörer bidrar till att andra rymdrelaterade jobb än astronautyrket blir mer och mer eftertraktade.

Möjligheten att bli en europeisk astronaut är sällsynt och det är mycket hård konkurrens. ESA (European Space Agency) rekryterade senast astronauter 2008. Genom Sveriges medlemskap i ESA har svenska medborgare nu möjlighet att vara med i uttagningen som drar igång den 31 mars. 

Ansökningsperioden pågår fram till 28 maj och på ESA:s webbsida för astronutrekrytering kan man läsa allt man behöver veta för att ansöka. Denna webbplats är navet för allt innehåll från ESA:s astronautrekrytering och kommer att uppdateras under hela kampanjen. 

Rymdverksamhet blir i allt högre grad en integrerade del av modern infrastruktur och nyttan av data från satelliter används av fler sektorer än tidigare. Kombinationen satellitdata ihop med AI ger nya möjligheter för samhällsplanering inom miljö- och klimatområdet eller förbättrade inom skogs- och jordbruk. Samtidigt växer behovet av mer avancerade system i rymden såsom avancerade datorsystem, mikrovågselektronik och antenner till satelliter.

– För ett fortsatt robust samhälle behöver vi en stark rymdverksamhet som består av forskning, industri och kompetenta användare av rymddata. Idag finns rymden överallt i vårt samhälle och i våra tekniska system. Vi behöver helt enkelt fler som arbetar inom rymdområdet, säger Anna Rathsman, Rymdstyrelsens generaldirektör.  

Hundratals lediga tjänster 
Drygt 1000 personer arbetar inom direkt rymdindustri i Sverige idag och just nu finns hundratals lediga rymdtjänster i hela Europa. På Rymdstyrelsens tjänst Rymdjobb publiceras lediga jobb inom rymdbranschen en gång per vecka. Exempel på yrken inom rymdområdet är planetolog, rymdfysiker, civilingenjör inom farkostteknik, astronom, astrobiolog, rymddesigner, astronomilärare och rymdingenjör.  

- Astronautyrket är toppen av ett stort isberg. Rymdbranschen är enormt stor med många olika discipliner. Det är fantastiska yrken som spänner mellan rymdingenjörernas hårdvara, raketer och satelliter, till satellitanvändarna som tillämpar rymddata inom bland annat lantmäteri, energifrågor, miljö- och klimatarbete, stadsplanering eller jordbruk, säger Olle Norberg, vicerektor med särskilt ansvar för rymd på Luleå tekniska universitet.  

Olika utbildningsvägar till rymdrelaterade yrken 
Ett naturvetenskapligt kandidatprogram kan leda till olika rymdjobb – det finns inriktningar inom exempelvis astronomi, geovetenskap och meteorologi. En naturvetenskaplig astronomiutbildning kan leda till en forskarkarriär eller en fördjupning inom den rena fysiken. En teknisk civilingenjörsutbildning fokuserar på problemlösning och rymdteknik, vilket ger en god förberedelse för en framtid inom rymdindustrin.  I Kiruna finns en gymnasieskola med två rymdprogram, Rymdvetenskapsprogrammet och Rymdteknikprogrammet.  

Vårens astronautrekryteringen är den första på drygt 10 år 
Sedan 1970-talet har ESA bara genomfört tre rekryteringskampanjer för nya astronauter. Tidigare har rekryteringar genomförts 1978, 1992 och 2008. Kraven är mycket höga: 2008 kvalificerades 8 413 sökanden till uttagningsprocessen. Av dessa handplockades sex stycken som antogs till astronaututbildningen.

Här kan du söka till astronaut »

Världen
Örebronyheter

Källa: Rymdstyrelsen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in