Astroturism på Kanarieöarna – här kan du stjärnskåda

Av på 28 juli, 2021
Foto: Canary Islands Toruism

La Palmas natthimmel är som gjord för stjärnskådning. Här är himmelen klar och fri från ljusföroreningar, vilket gjort ön till ett perfekt resmål för astronomientusiaster. Omkring den 12 augusti når det årliga meteorregnet Perseiderna sin topp och på La Palma kan du vara säker på att få se stjärnorna falla i hundratals.

La Palma är den näst östligaste ön bland Kanarieöarna och reser sig 2396 meter över havsytan och 1988 fick man igenom den lagstiftning som förbjuder ljusföroreningar och en alltför utbredd flygtrafik, vilket gör ön till en perfekt plats för stjärnskådning.

Observatoriet Roque de los Muchachos på La Palma, har ett av världens bästa teleskop samt fantastiska vyer över den 1500 meter djupa kratern Caldera de Taburiente. Observatoriet är också hemvist till IAC (Kanarieöarnas Institut för Astronomi) som är ett av världens främsta forskningscenter för astronomi. Varje år, natten mellan den 12e och 13e augusti, når meteorregnet Perseiderna sin absoluta topp och denna tidpunkt är därför alla stjärnskådningsentusiasters höjdpunkt.

Stjärnskådning, tapas och workshops

Att se upp mot stjärnorna kan kännas som en utomjordisk upplevelse och på La Palma är man extra stolt över sin klara natthimmel. 2012 startade astrofysikernAna García Suárez guidade astroturismturer under namnet La Palma Astronomy Tours. Genom dessa turer får besökare uppleva de bästa utsiktsplatserna, delta i workshops kring astronomi, använda teleskop och gå kurser i nattfotografering. För den intresserade erbjuds till och med så kallade tapas och stjärnturer – en aktivitet som kombinerar stjärnskådning och tapasmiddag med utsikt över San Antonio-vulkanen.

Astroturism på La Palma

Organisationen Grupo de Emprendedores de Astroturismo arbetar för att främja La Palma som ”stjärnornas ö” och att vara en erkänd destination för astroturism. La Palma har, förutom imponerande observatorium, flertalet vandringsleder som är som gjorda för stjärnskådning samt hotell som förser sina gäster med teleskop. Dessutom bygger man ett besökscenter vid Roque de los Muchachos samt mötesplatsen Mendo Environmental and Recreation Complex. Varje natt samlar forskarna på Roque de Los Muchachos-observatoriet in data om avlägsna stjärnor och för den hobbyintresserade kan man vara säker på att få uppleva stjärnfallen på Kanarieöarnas La Palma.

För mer information om astroturismen på ön, utsiktsplatser, vandringsleder och observatoriet the Roque de los Muchachos Observatory på La Palma, besök den engelska hemsidan https://www.starsislandlapalma.es/en/.

Corona och Kanarieöarna

Alla bosatta i EU- och Schengenländer är välkomna att resa till Kanarieöarna. Man kan dock behöva vidta olika åtgärder och förberedelser inför sin resa, såsom hälsodeklaration, vaccination eller negativt PCR-test, för att komma in i landet. Härfinns all uppdaterad, relevant information angående svenskars resor till Spanien.

Om Kanarieöarna

Kanarieöarna är en spansk ögrupp belägen i Atlanten, som består av åtta öar – Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma, La Gomera och La Graciosa. Det tar ca 6 timmar med direktflyg från Sverige till ögruppen, som erbjuder en medeltemperatur på 19 °C under vintern och 23 °C på sommaren. Kanarieöarnas många olika landskap bildar ett perfekt resmål för naturälskare, atleter och familjer – från månliknande landskap på Lanzarote, bergiga Teneriffa och sanddynerna på Gran Canaria till regnskogen på El Hierro och La Gomera. Öarna erbjuder en livlig atmosfär för familjer, men även dolda pärlor för dem som vill uppleva folktomma stränder, trendiga musik- och konstfestivaler, miljövänliga boutiquehotell och unika strandbarer. Ögruppen är även en topp-destination för elitidrottare och för dem som söker upplevelser med inslag av sporter som golf, cykling, klättring, segling, surfing och dykning.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Ehrenberg Sorensen Kommunikation

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in