Åtal väckt mot grovt narkotikabrott i Olshammar

By on 2 juni, 2022

Åklagare har i dag väckt åtal vid Örebro tingsrätt mot sju personer som har deltagit i och styrt en organisation i ett av de största målen i Sverige om framställning och försäljning av amfetamin.

Stora partier amfetaminolja har inom ramen för organisationen importerats till Sverige under tiden juli 2020 till december 2020, amfetaminolja har använts till att framställa mycket stora mängder amfetamin i ett hus i Olshammar, Askersunds kommun.

Amfetaminet har därefter sålts över hela Sverige i större partier. Flera av de nu åtalade har haft ledande positioner inom den aktuella organisationen och de har engagerat andra personer för den fysiska hanteringen.

De misstänkta beräknas ha gjort vinster på narkotikahandeln med närmare 10 miljoner kronor, åtalet omfattar framställning av cirka 530 kg amfetamin varav cirka 450 kg sålts vidare.

Ett uttalat mål inom organisationen har varit att producera 1 200 kg amfetamin per månad.

– Enligt vår uppfattning är bevisläget gott och en avgörande omständighet för att åtal av personer i toppskiktet av organisationen har kommit till stånd har varit Anom-material från den amerikanska operationen Trojan Shield, tillsammans med ett stort beslag av amfetamin och amfetaminolja, säger chefsåklagare Karin Lindell som varit förundersökningsledare.

Bevisning i form av spaning samt annan teknisk bevisning finns också i målet, förundersökningen är omfattande och har varit resurskrävande.

Rättegången beräknas inledas den 9 juni 2022 i Örebro tingsrätt.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Åklagarmyndigheten

You must be logged in to post a comment Login