Återigen Carl Bildt! Varför denna tystnad?

Av på 18 april, 2013

På Kvinna till Kvinnas informella 20-årsdag som är idag, kan vi återigen konstatera att Carl Bildt inte verkar ta in att förekomsten av sexuellt våld i konflikter påverkar möjligheterna för fred och säkerhet. Förståelsen av sambandet är viktigt för att kunna förebygga och bekämpa den här typen av krigföring på ett effektivt sätt.

Vi har under senare år granskat hur ofta Carl Bildt tar upp kvinnors roll och situation under väpnade konflikter och det direkta sambandet med skapandet av fred och säkerhet. Detta samband har poängterats av bland andra Norska Nobelkommittén 2011 och Hillary Clinton. Och nu har vi återigen gått igenom hans samtliga debattartiklar, tal och uttalanden som publicerats på regeringens hemsida, alla hans blogginlägg sedan april 2012, och samtliga Twitterinlägg sedan december 2012 (så långt tillbaka det går att söka). Vi har sökt på ord som kvinnor/women, sex, våld/violence, genus/gender, kön, rape.

Vad vi kan se har Carl Bildt bara nämnt sexuellt våld en enda gång, i en debattartikel i Aftonbladet 9 oktober 2012.

Detta i en tid då till exempel rapporterna om sexuella trakasserier, sexuellt våld och så kallade oskuldstester på kvinnliga demonstranter på Tahrir-torget i Kairo duggat tätt. När rapporterna om massvåldtäkter på kvinnor i östra Kongo-Kinshasa fortsätter att strömma in, när det sexuella våldet mot kvinnor i Mali, i Burma, i Somalia, i Syd-Sudan pågår i stor omfattning vilket FN:s generalsekreterare redogör för i sin rapport till säkerhetsrådet som debatterades igår.

Läs Lena Ags blogg om arbetet som pågår i världen mot sexuellt våld, fred och säkerhet som Carl Bildt inte verkar ha tagit in.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in