Åtgärder på kort och lång sikt ska locka företag

By on 3 oktober, 2019
Arkivbild

Nu startar Nora kommun en dialog med små och stora företag inom kommungränsen. Det är den första åtgärden till följd av det svaga utfallet på Svenskt Näringslivs företagsranking. Branschvisa företagsbesök, information i mail och länk till webben samt Direktkanalen, ett formulär där företagen kan ställa frågor och få svar samt framföra både kritik och beröm. Det blir de snabba åtgärderna.

Det är siffrorna från Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimatet, publicerad i våras, och den återföljande företagsrankingen från slutet av september som är utgångspunkterna. En analys av resultatet har initierats av kommunens samhällsbyggnadsutskott och kommer att följas upp under hösten.

– Det är viktigt att ta reda på vad som brister i företagens förtroende. för kommunen, säger Solveig Oscarsson (S), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsutskottet. Vi måste arbeta vidare på flera olika plan och med olika åtgärder. Långsiktigt måste vi arbeta med att analysera det resultat vi fått och också jämföra med andra undersökningar. 

– Samtidigt måste vi snabbt hitta en dialog med Noras företagare för att få veta mer om hur de ser på sitt företagande i kommunen, vilket stöd de behöver och vad de saknar från kommunens olika delar, säger Tom Rymoen (M) kommunalråd. Vi ska använda såväl traditionella företagsbesök som ny, digital teknik i våra kontakter med företagen.

Noras näringsliv präglas idag av några riktigt stora företag samt många småföretag och enmansbolag.
– Vi har ambitionen att vara en kommun där företag trivs och lockar fler att etablera sig. Därför är det här resultatet tråkigt för hela kommunens tillväxt, säger Solveig Oscarsson som idag har fått ett enat samhällsbyggnadsutskott att utmana frågan om företagens trivsel och tillväxt i kommunen.

– Nu startar vi med aktiviteter som är enkla att ta fram. Senare i höst återkommer vi med fler och fördjupade åtgärder och företagare som har förslag har möjlighet att skriva direkt in i det webbformulär som ligger öppet från och med idag. Vi lovar att ni både får svar och att synpunkter kommer att redovisas, säger Tom Rymoen.

Länet | Nora
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login