Att hoppa över golvstädningen kan göra dig sjuk

Av på 14 december, 2018

När städade du golvet senast? Förra månaden? När du spillde kaffe? Innan du fick besök? Antagligen inte så ofta som du borde. Men nu har forskare hittat en ganska bra anledning till att plocka fram moppen från den mörka platsen längst in i städskåpet: ditt golv är fullt av sjukdomsframkallande bakterier som din dammsugare inte får med sig.

Vi bråkar om vems tur det är. Vi gör scheman och belönar med fickpengar. Och i vilket fall som helst kan vi bara göra det om vi har skruvat upp volymen på musiken rejält. Det handlar givetvis om städning. Suck! Oavsett hur många Orup-låtar du dansar till blir det aldrig riktigt festligt att städa hela hemmet – om man inte är Monica från Vänner som i princip sover med de gula städhandskarna på.

De flesta städar hemmet för att det ska vara fint och presentabelt. Det innebär dessvärre

att vi städar först när det syns att det är dammigt och smutsigt och dammråttorna börjar samlas i en otäck hög på golvet. Vi tror (felaktigt) att det enda som behövs är en snabb sväng med dammsugaren så är det klart. Men vi får dessvärre tänka om. Det är inte bara de synliga fläckarna vi ska få bort – det är tvärtom den osynliga smutsen vi ska bekymra oss över.

En otrevlig överraskning
Vintern är här och det brukar betyda att många av oss drabbas av förkylningar och influensa. Och gissa var de bakterierna gömmer sig? På ytorna i ditt hem. Vi säger bara: prosit!

En forskargrupp från Örebro universitet har undersökt fyra golvmoppar som användes i fyra olika hem under fyra veckor. Resultatet är inte något för känsliga personer. Det visar sig nämligen att det inte bara är din matta, din hund eller ditt barn som ligger på golvet. Det gör även sex olika bakterier – särskilt tarmbakterier, mögel- och jästsvampar. Mopparna innehöll mellan 95 och 279 miljoner (!) mikroorganismer per gram. Det är inte bara en otäck överraskning – det är också en strykt ohygienisk blandning som kan göra att vi blir sjuka och utvecklar allergier. Tiosekundersregeln gäller alltså inte längre när vi tappar mat på golvet!

Vi vet att till exempel dörrhandtag och mobiltelefoner fungerar som magneter för bakterier, eftersom vi rör vid dem flera gånger varje dag. Men vi tänker inte på att golvet både bär och sprider bakterier, för vi ställer ju skorna ute i hallen för att inte ta med oss smutsen in över tröskeln. Men detta räcker alltså inte, och det visar siffrorna, fastslår Joachim Holmgren som är Senior Product Manager på FHCS, och han fortsätter: Det är ett råd i all välmening, för dig och dina barns hälsa.

Så gör du
Det är naturligtvis till ingen nytta om du bara flyttar med dig bakterierna runt i huset. Därför krävs det att du rengör moppen ordentligt. Även här har Joachim Holmgren ett tips:

– Man ska välja en golvmopp med mikrofiber, eftersom den tar bort både smuts och mikroorganismer. Och man ska använda olika moppar till köket och badrummet, eller åtminstone ta badrummet sist och sedan slänga moppen i tvättmaskinen i 60 grader. Det går snabbt och är hygieniskt. Även om städningen kan kännas som ett tråkigt måste ska den inte vara varken ohygienisk eller skadlig för dig.

Vileda® rekommenderar:
– Tvätta golvet i köket och i badrummet minst en gång i veckan.
– Tvätta golven i övriga huset minst varannan vecka.
– Du bör städa golven ännu oftare än så om du har små barn som kryper på golvet.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in