Att skuldbelägga kvinnor är inte feminism

Av på 14 juni, 2019
Magdalena Andersson, finansminister, intervjuas av Katrine Marçal. Foto: EFN Ekonomikanalen.

Finansminister Magdalena Andersson riktar kritik mot nya falanger inom liberalfeminismen som skuldbelägger kvinnor, feminister som främst lyfter fram den personliga friheten och dåliga val som orsak till ojämställdhet har förvrängd bild av verkligheten menar hon.

”Är man inte beredd att erkänna och bekämpa strukturerna, då tycker jag inte att man är feminist”, säger finansministern.

I en intervju med Katrine Marçal för EFN Ekonomikanalen berättar socialdemokratiska finansministern Magdalena Andersson om feminism och brister i samtida debatter. Hon tycker att diskussioner om jämställdhet borde fokusera på strukturer och inte personliga val. 

Finansministern anser att diskussioner om lägre lön och pension samt sämre karriärmöjligheter inte kan tillskrivas det personliga ansvaret; ojämställdhet uppstår när det finns etablerade defekta strukturer i samhället. Att fler kvinnor deltidsarbetar, har sämre löner när de jobbar inom hemtjänsten och utsätts för misshandel handlar inte om dåliga val. Problemet är grundläggande strukturer som måste erkännas och bekämpas, menar hon. 

Magdalena Andersson ser med oro på den utveckling som skett genom en ny form av feminism som väljer att skuldbelägga kvinnor.

”Att skuldbelägga kvinnor är inte feminism”, säger finansministern.

När det gäller det svenska politiska samhället ser Magdalena Andersson ett fortsatt behov av en vänster-högerskala och hon vill se ett starkare samarbete mellan Socialdemokraterna och fackförbundsrörelsen. Hon tycker att det är viktigt att övertyga LO-arbetare om att en stark socialdemokrati behövs för att bättre driva rättvisefrågor i Sverige.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in