Åtta av tio bilister missar joggare i mörkret

Av på 24 oktober, 2013

Åtta av tio bilförare har någon gång blivit plötsligt överraskade av att möta en motionslöpare i mörkret. Samtidigt svarar fyra av tio som springer utomhus på vintern att de upplevt att bilförare inte sett dem i tid. Det visar en ny undersökning från Trygg-Hansa.

Den mörka årstiden är här, på söndag går vi över till vintertid. I Trygg-Hansas undersökning säger en av tre att de brukar löpträna utomhus under höst och vinter. Fyra av fem motionslöpare uppger att de använder reflex när de är ute och springer.

– Att man har reflex ökar chanserna markant att bli sedd på mörka vägar, men det är fortfarande ingen garanti. Sämre synlighet och längre bromssträckor för fordon ökar risken för att bli påkörd under vintertid, säger Anna Svärd, CSR-ansvarig på Trygg-Hansa och ansvarig för Reflexdagen 2013.

Trygg-Hansa frågade bilister och motorcykelförare om hur de upplever människor som motionerar på eller nära bilvägar. Nästan åtta av tio (77 %) svarade att de någon gång blivit överraskade av en motionslöpare i mörkret.

När Trygg-Hansa ställde motsvarande fråga till motionslöparna svarade fyra av tio (40 %) att de upplevt att förare i bil eller på motorcykel blivit överraskade av dem när de sprungit utomhus.

– Många löparkläder har idag insydda reflexer, i grunden är det bra för då glömmer man dem inte. Det många dock kanske inte vet är att reflexer har begränsad livslängd. När de tvättas och slits försämras deras funktion. Reflexvästar eller påhängda reflexer är bättre i det avseendet då de kan bytas ut oftare, säger Anna Svärd.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in