Åtta av tio i Örebro län gillar sina grannar

By on 29 oktober, 2021
Arkivbild

Nästan åtta av tio människor i Örebro län, 78 procent, tycker om sina grannar. Det innebär att människor i Örebro län har något svalare känslor för sina närboendeän svenskar i stort. Det visar en Sifoundersökning som genomförts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling inför Grannens dag den 31 oktober.

– Under pandemin har många i Örebro län spenderat mer tid i hemmet och hjälpts åt för att klara vardagen. Förhoppningsvis kan det leda till att fler ser värdet av en god grannsämja – även nu när samhället återgår till ett mer normalt läge, säger Marcus Svanberg, VD för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Undersökningen visar att en klar majoritet av människorna i Örebro län, 78 procent, är positivt inställda till sina grannar. För landet i stort är motsvarande siffra 80 procent, men attityderna varierar över landet. Blekingebor, gotlänningar och jämtar är mest positivt inställda – av Blekingeborna är det närmare nio av tio, 87 procent, som tycker om sina grannar.

Minst nöjda med sina närboende är invånarna i Halland, Dalarna och Värmland. Två av tio hallänningar, 20 procent, uppger att de tycker om sina grannar i låg eller mycket låg grad.

– God sammanhållning bland grannar ökar trivseln och tryggheten där vi bor. Det kan också öka
intresset för en bostad som är till salu. För att få en god bild av sitt framtida boende är ett bra tips att prata med fastighetsmäklaren och möjliga framtida grannar om deras intryck av området, säger Marcus Svanberg.

Hela åtta av tio svenskar, 80 procent, tycker om sina grannar. Det är en ökning med 3 procentenheter jämfört med innan pandemin. Känslorna för dem som bor i ens närhet verkar bli mer positiva med åldern. Personer i åldern 65–79 år är mest positiva till dem som bor bredvid – hela 88 procent i den gruppen uppger att de tycker om sina grannar. Bland svenskar i åldern 18–29 år svarar 69 procent samma sak.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

You must be logged in to post a comment Login