Åtta av tio i Örebro län nöjda med sitt leende

Av på 14 juli, 2021
Arkivbild

Fler än åtta av tio i Örebro län, 83 procent, är nöjda med sitt leende, vilket är fjärde högst andel i landet. Motsvarande andel för svenskarna generellt är 79 procent. Mest nöjda är kvinnor över 65 år medan kvinnor under 30 år är mest missnöjda. Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av den medicinska hjälporganisationen Operation Smile.

– Det är glädjande att så många i Örebro län är nöjda med sitt leende. Eftersom vi varje dag genomför operationer som ger barn med läpp-, käk- och gomspalt i resurssvaga länder nya leenden, vet vi vilken skillnad ett leende kan göra, säger Annika Billing, generalsekreterare för Operation Smile.

Drygt åtta av tio i Örebro län, 83 procent, uppger att de är nöjda med sitt leende, vilket är fjärde högst andel i landet. 15 procent är missnöjda med sitt leende. Sett till befolkningen i landet är kvinnor den grupp som är mest nöjd med sitt leende: Bland kvinnor över 65 år är nästan nio av tio, hela 86 procent, nöjda med sitt leende. Endast 8 procent i den gruppen uppger sig vara ganska eller mycket missnöjda med sitt leende.

Även om svenskarna generellt är nöjda med sina leenden är unga de som är minst nöjda. Drygt två av tio kvinnor, 22 procent, mellan 18 och 29 år är ganska eller mycket missnöjda med sitt leende. För unga män är motsvarande andel nästan lika hög – 21 procent.

– Det är oroväckande att en så hög andel unga inte känner sig nöjda med sitt leende, eftersom leendet är viktigt för självkänslan. Vi vet dessutom att leenden smittar och ökar både trygghet och gemenskap, säger Annika Billing.

Östgötarna är mest nöjda med sina leenden, hela 86 procent uppger att de är nöjda med sitt leende. Tätt därefter följer invånarna i Halland på 85 procent, Kalmar län med 84 procent och alltså Örebro län med 83 procent som är nöjda med leendet. Högst andel invånare, 24 respektive 21 procent, som är missnöjda med sitt leende finns i Västmanland och Sörmland.

Hur nöjd eller missnöjd är du med ditt leende?”

Svar på riksnivå

Länsrankning

Län i bokstavsordning

Om läpp-käk-gomspalt (LKG)

Läpp-käk-gomspalt (LKG) är den vanligaste ansiktsmissbildningen och uppstår i början av graviditeten om ansiktets ”sömmar” inte sluter sig som de ska. Förutom rent fysiska svårigheter som förmågan att kunna le, kan LKG vara direkt livshotande eftersom barn kan få svårt att amma eller få i sig näring.

Varje år föds 200 000 barn i världen med LKG, varav cirka 200 i Sverige. Behandlingar i Sverige startar med besök hos ett LKG-team när barnet är bara ett par veckor och pågår sedan upp till 16 eller 19 års ålder. För barn som föds med LKG i resurssvaga länder är kirurgi sällan ett alternativ, på grund av att familjen inte har råd, eller ens känner till möjligheten. Därtill råder det ofta svår brist på kvalificerad medicinsk personal. Genom kostnadsfria operationer hjälper Operation Smile dagligen barn med läpp-käk-gomspalt i resurssvaga länder till nya, vackra leenden och helt nya förutsättningar i livet.

Om Operation Smile

Operation Smile är en global, medicinsk hjälporganisation som genomför operationer i låg- och medelinkomstländer på barn som lider av allvarliga ansiktsmissbildningar, främst läpp-käk-gomspalt. Barn som föds med gomspalt riskerar att dö av undernäring eftersom de inte kan suga och därmed inte amma. De som överlever har svårt att tala och riskerar ett liv fyllt av trakasserier. Med hjälp av medicinska volontärer (exempelvis kirurger, narkosläkare, sjuksköterskor och logopeder) kan Operation Smile erbjuda kostnadsfri vård. Organisationen arbetar också långsiktigt genom att utbilda lokal sjukvårdspersonal på plats samt virtuellt. Operation Smile är verksamma i över 30 länder och har sedan starten 1982 genomfört cirka 300 000 operationer.

Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Operation Smile

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in