Åtta av tio småföretagare tvingas ta privata lån

Av på 22 december, 2018

Åtta av tio småföretagare i Sverige är beroende av privata lån från familj, släkt och vänner för att kunna starta sitt företag. Bara var femte använder extern finansiering, som starta eget-bidrag eller banklån, visar en undersökning från Visma.

– Ekonomisk trygghet är en utmaning för många småföretagare, inte minst att hitta finansiering. Att tvingas låna pengar av närstående är problematiskt eftersom det kan äventyra såväl privatekonomin som relationen till nära och kära, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

I Vismas undersökning uppger åtta av tio småföretagare i Sverige, 80 procent, att de är beroende av privata lån från familj, släkt och vänner när de startar sitt företag. Bara var femte småföretagare, 20 procent, svarar att de har använt sig av extern finansiering i samband med företagsstarten. Det kan handla om lån från banker och andra aktörer eller starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen.

Ungefär lika många, 19 procent, uppger dessutom att kostnaderna för företagsstarten låg på en högre nivå än förväntat.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Vi behöver bättre möjligheter att skaffa extern finansiering för att fler företag ska startas, vilket är avgörande för att Sverige ska må bra, säger Boo Gunnarson.

Tidigare undersökningar från Visma visar att reformer för ökad ekonomisk trygghet rankas högt när småföretagare anger vilka frågor de anser att politikerna borde prioritera.

Nyföretagandet i Sverige har tappat fart på senare tid. Hittills i år har drygt 6 procent färre nya företag startats jämfört med samma period i fjol. Även i fjol minskade nyföretagandet, vilket var första gången sedan 2013 som kurvan vände nedåt.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in