Åtta av tio svenskar får dåligt samvete när de slänger mat

By on 11 december, 2019

Åtta av tio svenskar får dåligt samvete när de slänger mat, enligt en Sifoundersökning från nätbutiken Matsmart. Samtidigt spås vi handla mer mat till jul än någonsin tidigare, enligt Handels utredningsinstitut.

– Banta julbordet, det är mitt bästa tips för minskat matsvinn i december, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

I år kommer en vanlig familj på fyra personer handla julmat och andra dagligvaror för mer än 13 000 kronor, enligt en prognos från Handelns utredningsinstitut. Totalt kommer svenska folket lägga 35 miljarder kronor på dagligvaruhandeln i december, en ökning med 3,5 procent från i fjol och nytt rekord.

Ökade matinköp innebär ökad risk för matsvinn, vilket de flesta vill undvika. Åtta av tio svenskar, 78 procent, får alltid eller ibland dåligt samvete när de slänger mat, enligt en Sifoundersökning som nätbutiken Matsmart låtit göra.

– Det är bra att människor inte vill slänga mat i onödan, det visar att de vill bidra till en bättre värld. Matsmarts vision är en värld utan matsvinn, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

De flesta svenskar vill minska sitt matsvinn, enligt Sifoundersökningen. Varannan svensk svarade både att de kan tänka sig att inte slänga mat bara för att bäst före-datumet passerats, och att planera inköpen bättre.

– Att inte stirra sig blind på bäst före-datumet och att planera sina inköp är två väldigt bra sätt att minska sitt matsvinn. Inför jul är mitt bästa tips att planera julbordet med familjen och stryka de rätter ni är minst sugna på, säger Karl Andersson.

Matsmart är nätbutiken som från olika producenter köper mat som annars hade slängts, på grund av exempelvis förpackningsbyten eller kort bäst före-datum. Under 2018 köpte svenskarna 3 218 ton mat från Matsmart, som annars hade slängts.

5 tips – så minskar du matsvinnet i jul

 1. Banta julbordet.
  Planera julbordet tillsammans i familjen och rösta fram de favoriter som ni verkligen vill ha med. Stryk de rätter som hamnar i botten på listan.
 2. Räkna ut hur mycket som behövs.
  Gör en enkel uträkning för att bedöma mängden. En bra tumregel är att ett recept för fyra räcker till 10–12 personer om rätten serveras på en buffé.
 3. Håll huvudet kallt.
  När du planerat menyn och gjort inköpslistan är nästa steg att hålla huvudet kallt i butiken. Håll dig till planen och köp inte en extra av allt ”för säkerhets skull”.
 4. Tänk smått.
  Använd gärna små uppläggningsfat, lägg upp en mindre mängd mat och fyll på vid behov. Duka med små tallrikar och assietter, det gör det enklare för gästerna att ta lagom mycket mat.
 5. Planera inför nästa år. 
  Spara din inköpslista och ta en titt på den efter jul. Var det något som inte gick åt alls? Var det något som saknades? Det är ett bra sätt att ha koll inför nästa jul och lättare kunna beräkna rätt mängd.

Om Sifoundersökningen
Kantar Sifo frågade 1 000 svenskar den 20–27 september 2019. Frågorna som ställdes var:

Får du dåligt samvete när du slänger mat?
38 procent svarade: Ja, alltid.
40 procent svarade: Ja, ibland.
14 procent svarade: Nej, sällan.
7 procent svarade: Nej, aldrig.
1 procent svarade: Tveksam, vet ej.

Vad av följande kan du tänka dig att göra för att minska matsvinnet i ditt hushåll? (Flera val var möjliga.)
65 procent svarade att de kan tänka sig att äta maten i tid genom att hålla bättre koll på maten i kylen.
56 procent svarade att de kan tänka sig att laga maträtter baserat på de råvaror de har hemma.
50 procent svarade att de kan tänka sig att inte slänga mat bara för att bäst före-datumet passerats.
47 procent svarade att de kan tänka sig att planera inköpen bättre.
7 procent svarade att de kan tänka sig att göra något annat.
5 procent svarade att de inte kan tänka sig att göra något alls.
1 procent svarade att de är tveksamma eller vet ej.

Frågorna ställdes i Kantar Sifos webbpanel till allmänheten 18–79 år.

Fakta om julhandeln
I december kommer dagligvaruhandeln omsätta 34,5 miljarder kronor. Det är en ökning med 3,5 procent jämfört med 2018.*

Regionalt
Örebronyheter

Källa MatSmart
*Källa: ”Årets julhandelsprognos 2019” från Handelns utredningsinstitut » http://www.hui.se/nyheter/rekord-for-julhandeln-trots-osaker-konjunktur

You must be logged in to post a comment Login