Axel Ekström Garphyttans IF till Tour de Ski

By on 22 december, 2016
Arkivbild

Svenska Skidförbundet har tagit ut sex herrar och sex damer som ska representera längdlandslaget vid världscuptävlingarna i Tour de Ski den 31 december – 8 januari.

Om tio dagar, på självaste nyårsafton, drar en av årets höjdpunkter igång, den elfte upplagan av Tour de Ski. En sprint i fristil inleder den nio dagar långa tävlingsserien, som innefattar sju tävlingar på fyra olika orter.

Med anledning av att det i år även väntar ett VM, var det in i det sista osäkert exakt vilka åkare som skulle delta i årets tour.

Tour de Ski är en tuff utmaning för de tävlande och det är alltid lite ovisst vilka som ska åka touren och vilka som ska avstå under ett mästerskapsår. Efter inledningen på säsongen har åkare och tränare tillsammans noggrant övervägt vad som blir det bästa upplägget för den aktive inför VM. Därefter har vissa tidigare tagna beslut om start eller inte i Tour de Ski omvärderats, säger förbundskapten Rikard Grip.

Men nu är laget uttaget. Bland de svenska åkarna finns flera spännande namn. Ett av dem är Charlotte Kalla, Piteå elit, som ger sig in i världscupen igen för första gången sedan premiärtävlingarna i finska Ruka.

Det är roligt att vi har med Charlotte Kalla i den blågula dressen igen, säger Rikard Grip.

En annan spännande åkare i touren är Stina Nilsson, IFK Mora SK. Hon ligger femma i den totala världscupen och fyra i sprintcupen inför juluppehållet, detta trots att hon i Lillehammer bröt en stav i kvartsfinalen och föll i prologen i Davos.

– Stina väljer att åka Tour de Ski efter att inte ha fått till det som önskat på vissa av sprintloppen under december, berättar Rikard Grip.

Även på herrsidan finns det flera intressanta namn.
– Calle Halfvarsson, Marcus Hellner och formstarke Jens Burman har alla planerat att åka touren sedan tidigare. De har visat god form under inledningen av säsongen och det ska bli intressant att se dem på touren, säger Rikard.

I laguppställningen finns även yngre åkare, som Viktor Thorn, Axel Ekström och Maria Nordström, som alltså nu får chansen att utmana världens bästa åkare i årets Tour de Ski.

Samtliga åkare som ställer upp i touren planerar att genomföra hela touren och det är ett laddat och förväntansfullt gäng som ger sig av till Schweiz under mellandagarna.
– Vi ser verkligen fram emot Tour de Ski, då vi kommer ha ett väldigt etablerat och starkt lag, avslutar Rikard Grip.

Längdlandslaget till Tour de Ski 31 december – 8 januari

Damer
Anna Haag, Anna&Emil sportklubb, Charlotte Kalla, Piteå elit, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Maria Nordström, Ulricehamns IF, Maria Rydqvist, Älvdalens IF, Emma Wikén, Åsarna IK.

Herrar
Jens Burman, Åsarna IK, Axel Ekström, Garphyttans IF, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Marcus Hellner, Gellivare skidallians, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF,Viktor Thorn, Ulricehamns IF.

Program Tour de Ski 2017
Etapp 1
– 31 december, Val Müstair, Schweiz
Sprint (F)
Etapp 2
– 1 januari, Val Müstair, Schweiz
5/10 km, masstart (K)
Etapp 3
– 3 januari, Oberstdorf, Tyskland
5+5/10+10 km, skiathlon
Etapp 4
– 4 januari, Oberstdorf, Tyskland
10/15 km jaktstart (F)
Etapp 5
– 6 januari, Toblach, Italien
5/10 km (F)
Etapp 6
– 7 januari, Val di Fiemme, Italien
10/15 km, masstart (K)
Etapp 7
– 8 januari, Val di Fiemme, Italien
9 km, (F), slutklättringen

Sport | Skidor
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login