Badhuset Energikällan blir självförsörjande på el – Linde energi och Besök Linde i virvlande samarbete

By on 1 april, 2021
Foto: Linde energi

Badhuset Energikällan kommer från idag verkligen att göra skäl för sitt namn. Detta genom ett unikt samarbete mellan kommunägda Linde energi och Besök Linde, där målet är att göra badhuset helt självförsörjande på el. Receptet bakom den innovativa lösningen innehåller en flygplansliknande turbin, ett äventyrsbad, undervattensströmmar och stora portioner kreativitet.

– Kriser som coronapandemin kräver att vi börjar tänka utanför boxen, utmana våra processer och se nya möjligheter. Ända sedan Energikällan tvingades stänga ner för besökare har vi fört en diskussion om hur vi kan utnyttja de folktomma bassängerna, säger Fredrik Klingvall, kommunikationsansvarig på Linde energi.

– När Linde energi presenterade idén blev vi alla eld och lågor. Det känns fantastiskt att vi slår så många flugor i en och samma smäll. Vi producerar vår egen el, samtidigt som äventyrsbadet kommer till användning även när vi inte har några gäster. Det här är en lösning som vi dessutom kan använda långsiktigt, så fort bassängen står öde, fyller Evelina Pettersson, tillförordnad badhuschef på Besök Linde, i.

Konceptet som sjösätts idag bygger på beprövad teknologi där energi från tidvatten- och havsströmmar tas tillvara för att producera el.

Så ska tekniken fungera i Energikällan
En boj sänks ner i vattnet vid bubbelpoolen i äventyrsbadet. Till bojen är en flygplansliknande turbin fäst, vars propellrar börja rotera så fort virvelvinden startar. När turbinen är igång produceras el via en direktkopplad generator som förser badhuset med el i realtid. Genom en kabel förlagd under vattnet ansluts Energikällans elsystem. Den el som produceras men inte används direkt lagras i ett batterilager och används andra timmar på dygnet.

– Energikällan har alltid varit en plats där man främst gör av med energi. Vi ser enormt mycket fram emot att nu även kunna skapa energi. Vem vet, vi kanske sjösätter fler bojar i virvelvinden och till slut även kan producera el till var och varannan lindesbergare, funderar Evelina Petterson.

– Vi är stolta över att kunna öka vår andel lokalproducerad el med ytterligare ett ben. Även om vår historia av vattenkraft är över hundra år gammal, är detta något helt nytt. Jag vet inte om vi ska kalla det virvelkraft, poolenergi eller något liknande. Den som har förslag får gärna höra av sig, hälsar Fredrik Klingvall avslutningsvis.

Länet
Örebronyheter

Källa: Linde Energi

You must be logged in to post a comment Login