Bara 3 % av svenskarna prioriterar klimatet

By on 3 maj, 2023
Hållbar mat prioriteras bort i matbutikerna, bara 3 % låter klimatfrågan styra vad de äter.
Bild: Picadeli

Bara 3 % av svenskarna prioriterar klimatet när de handlar mat, plånboken och smaklökarna är viktigare.

64 % av svenskarna skulle äta mer hållbart om det var billigare. Årets Vegocracy Report utforskar våra matvanor, med den ekonomiska krisen och klimatkrisen i fokus. Den omfattande undersökningen visar tydligt att vi låter våra smaklökar och vår plånbok gå före klimatet när vi handlar mat. Så få som 3 % av svenskarna sätter hållbarhetsaspekten främst när de väljer mat.

Maten vi äter står för 30 % av de globala koldioxidutsläppen. Idag ger en svensk lunch eller middag i snitt en klimatpåverkan på cirka 1,8 kilo CO2e – vilket är långt ifrån FN:s mål om 0,8 kilo. Här måste det ske en förändring.

Så vad krävs för att få de svenska konsumenterna att äta mer hållbart? Framförallt är det en fråga om vad det kostar. 64 % av svenskarna skulle äta mer hållbart om det var billigare visar Vegocracy Report, en omfattande undersökning med över 10 500 respondenter som Kantar genomfört på uppdrag av salladspionjären Picadeli.

– Det vi lägger på våra tallrikar spelar stor roll för vårt klimatavtryck. Därför känns det extra relevant att vi i årets Vegocracy Report har låtit klimatfrågan ta stor plats. Och insikterna är slående. De visar att alla vi som är verksamma i livsmedelsindustrin måste agera! Det handlar om allt från att hålla kostnader nere, till att tillhandahålla tydlig information. Varannan svensk skulle välja mer hållbara livsmedel om det fanns en tydligare märkning av vad som faktiskt är hållbart. Det ser jag som en uppmaning, säger David von Laskowski, VD, Picadeli.

Men det är också en prioriteringsfråga. När svenskarna får ange vilka aspekter som är viktigast när de handlar mat svarar de allra flesta smaken (60 %). 14 % låter kostnaden styra och på tredje plats hur hälsosam maten är (12 %). Minst andel av de svarade, endast 3 %, tycker att hållbarhet är viktigt.

Svenskarna har koll på klimatavtalet, men inte när det kommer till maten de äter

Undersökningen utforskar matvanor bland människor i sju länder (Belgien, Finland, Frankrike, Tyskland, Sverige, Storbritannien och USA). Om man jämför kunskapen om Parisavtalet i de sju länderna är Sverige solklart på topp, här säger sig 83 % ha hört talas om det. Sämst i klassen är Storbritannien, där endast 32 % känner till avtalet.

Däremot är kunskapen om vad som är en hållbar måltid, enligt Parisavtalet, anmärkningsvärt låg. 72 % av svenskarna vet inte var gränsen går, och 11 % chansar på fel alternativ. Bara 17 % vet att en måltid behöver släppa ut mindre än 0,8 kg CO2e för att vara hållbar.

Brist på kunskap och tight budget bidrar till det gröna gapet, och vi har bokstavligt talat ingen aning om hur vår mat påverkar koldioxidutsläppen. När svenskarna ska lista vilka insatser de kan göra för att minska sitt individuella koldioxidutsläpp är det inte på sina tallrikar som de tror att de kan göra störst skillnad, visar undersökningen. Här kommer konsumtion på första plats, resor på andra plats och dagliga transporter på tredje plats. Först på plats fyra över vilken sektor som i högst grad kan påverka de individuella utsläppen kommer maten vi äter.

– Det är hög tid att vi inser att stora förbättringar kan göras, om vi väljer att tänka hållbart när vi handlar mat. Och där vill vi på Picadeli vara en positiv kraft, säger David von Laskowski.

Insikter i korthet

  • 78 % av svenskarna tror sig kunna påverka sin individuella klimatpåverkan.
  • 1 av 3 (28 %) svenskar äter aldrig köttsubstitut.
  • Bara 3 % av svenskarna prioriterar klimatet när de handlar mat.
  • 67 % av svenskarna äter frukt och grönt varje dag.
  • Varannan svensk (47 %) skulle välja mer hållbara livsmedel om det fanns en tydligare märkning av vad som faktiskt är hållbart.

Topplista: Vad är hållbar mat enligt svenskarna?

1. Lokalt producerat
2. Ekologiskt
3. God djurhållning

Sverige
Örebronyheter

Källa: Picadeli
Om Vegocracy Report
Vegocracy är en omfattande internationell undersökning utförd av det globala analysföretaget Kantar med över 10 500 respondenter i sju länder: Belgien, Finland, Frankrike, Tyskland, Sverige, Storbritannien och USA med ett minimum på 1 000 deltagare i varje land. Varje undersökning pågick i cirka 10 minuter och genomfördes på respektive lands språk. Alla frågor besvarades av män och kvinnor i åldrarna 18–65 år. Undersökningen gjordes online mellan december 2022 och januari 2023. Vi har använt oss av framstående, oberoende experter och akademiska institutioner som vägledning och stöd för hypoteserna i studien.

You must be logged in to post a comment Login