Bara 6 av 100 svenskar lämnar in sin gamla mobil

By on 10 mars, 2023
Arkivbild

Bara sex procent uppger att de lämnar in sin gamla mobil i utbyte mot ersättning eller en bättre deal. Trots den låga siffran är det en fördubbling i procentenheter från 2021, då samma siffra låg på tre procent.

Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av Halebop.

Trots en fördubbling i procentenheter på två år finns stor potential att öka återanvändningen av mobiler i Sverige. Detta då många svenskar fortfarande väljer att inte lämna in sin gamla mobil fastän det finns tydliga miljömässiga och ekonomiska fördelar.

– Det är glädjande att trenden är positiv när det kommer till inlämning av gamla mobiler, men det är fortfarande alldeles för få som gör det. Det är förvånande att det bara är sex procent som uppgett att de lämnat in sin mobil de senaste tolv månaderna, särskilt med tanke på att vi både är i en klimatkris och inne i ett mycket tuffare ekonomiskt läge. Det finns bara uppsidor med att inte låta mobilen ligga oanvänd hemma i lådan, säger Nicklas Stuxgren, Head of Halebop.

Faktorer som ålder, utbildning och inkomstnivå spelar också roll för svenskars benägenhet att lämna in sin mobil. Bland annat visar undersökningen att yngre personer är mer benägna att göra det. I åldersgruppen 16–34 år har åtta procent lämnat in sin mobil det senaste året, jämfört med bara tre procent i åldersgruppen 56–79 år.

– Operatörsmarknaden har gjort det komplext med återvinning av gamla lurar och vi tror att det som behövs är smidiga lösningar för att sänka tröskeln. Halebop har gjort det enkelt genom att hela inbytet sker online och när din nya mobil kommer hem kan du skicka in din gamla i samma kartong. Senaste halvåret är det 16 procent av Halebopkunderna som väljer att dumpa sin gamla lur när de gör ett nytt köp, mycket högre än Sverigesnittet, avslutar Nicklas Stuxgren.

Från undersökningen (siffror från 2021 inom parentes)

Har du de senaste 12 månaderna lämnat in en gammal mobiltelefon till ett företag och i utbyte fått rabatt på ett nytt köp eller ersättning på annat sätt, t ex kontanter?

  • 6% (3%) uppger att de har lämnat in sin mobil, vilket är en fördubbling sett i procentenheter, från 2021.
  • 8% (5%) i åldern 16–34 år säger att de lämnat in sin mobil. I åldersgruppen 56–79 år är motsvarande siffra bara 3% (2%), för 35–55 år är det 6% som lämnat in sin mobil. 
  • 7% (3%) av männen jämfört med 5% (3%) av kvinnorna uppger att de lämnat in sin mobil.
  • Bland personer med högskole- eller universitetsutbildning är det 7% (3%) som lämnat in sin mobil, motsvarande 2% (3%) för de med endast grundskoleutbildning.
  • Bland de som tjänar 35 000 kr eller mer i månaden är det 6% (4%) som lämnat in sin mobil, jämfört med bara 2% (3%) bland de som tjänar upp till 19 900 kronor i månaden. 

Sverige
Örebronyheter

Källa: Halebop
Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Kantar Public i Sifopanelen. Den bygger på 1 181 intervjuer med svenska allmänheten, 16–79 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 16–18 februari 2023. Den tidigare undersökningen gjordes av Kantar Public under fältperioden 12–15 mars 2021. Frågan ställdes då genom 1 269 intervjuer även då i Sifopanelen, en slumpmässigt rekryterade webbpanel med svenska allmänheten 16–79 år som målgrupp.

You must be logged in to post a comment Login