Barnkonventionen i fokus på höstlovet

Av på 14 september, 2019

I november fyller barnkonventionen 30 år. Under årets höstlov kommer barnens rättigheter att vara i fokus på bibliotek runt om i Sverige. Barnfonden och BTJ har tagit fram en verktygslåda full med spännande saker att göra för barnen när de är lediga från skolan.

Den 20 november har det gått 30 år sedan FN:s generalförsamling antog barnkonventionen. På årets höstlov, vecka 44, erbjuds alla folkbibliotek i Sverige en verktygslåda med information och aktiviteter för barn kopplat till barnkonventionen. Under höstlovet får folkbiblioteken möjlighet att engagera biblioteksbesökare i åldern 6-12 år i barns rättigheter genom bland annat lekar, spel och film.

– På biblioteken uppmuntras barnens kunskapstörst och kritiska tänkande. Där tror vi arbetet med barnkonventionen passar in, att få lära sig mer om barnens rättigheter i Sverige och i världen. Genom bibliotekens engagemang och läsfrämjande aktiviteter växer förståelsen för samhället. Här vill vi vara med och stötta biblioteken genom detta initiativ tillsammans med Barnfonden, säger Annika Ahlgren, Marknadschef och chef Metadataproduktion på BTJ.

Glädje och kunskap på barnens villkor
I god tid före lovet får alla folkbibliotek i Sverige digitalt material som de själva fritt kan använda. Lekarna, spelen och informationen handlar om barns rättigheter och målet med höstlovsaktiviteterna är att sprida glädje – och samtidigt öka kunskapen om barnkonventionen. Biblioteken har möjlighet att välja aktiviteter som passar deras verksamhet. BTJ och Barnfonden har tillsammans tagit fram en verktygslåda som ger handfasta tips på hur barnkonventionen och barns rättigheter kan presenteras på ett intresseväckande sätt.

BTJ arbetar för att göra litteratur, kultur och lärande tillgängligt i nära samarbete med bibliotek. Barnfonden har expertis inom barns rättigheter och lång erfarenhet av att arbeta med utvecklingsfrågor i utsatta delar av världen. Det här är BTJ:s och Barnfondens första samarbete med syfte att tillsammans höja barns röster och engagera dem i barnkonventionen.

– Barns rättigheter ska alltid sättas i främsta rum, eftersom alla barn i hela världen har samma rätt till liv och utveckling. Temat kring barns rättigheter på höstlovet är särskilt angeläget i höst när barnkonventionen nu fyller 30 år och dessutom blir svensk lag i januari 2020, säger Anna Svärd, Barnfondens generalsekreterare.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in