BASKET: Sverige får ett nationalgolv

By on 23 november, 2017
Det nya nationalgolvet och den officiella VM-kvalbollen.

De svenska landslagen har fått ett nationalgolv. Golvet är målat efter den svenska flaggans färger och kommer att kunna användas en lång tid framöver. – Nu får spelarna en riktig hemmaplan, var vi än spelar, dessutom kan vi nu titta på fler arenor och ställen att spela på, säger Mats Carlson, ordförande för Svenska Basketbollförbundet. Debuten för ”svenskgolvet” sker i VM-kvalmatchen mot Ukraina i Norrköping den 24 november.

Bakom beslutet ligger i grunden en sportslig faktor. Att vara van vid ett och samma golv vid matcher är viktigt, speciellt när det inte alltid går att träna i matcharenan med den mycket knappa förberedelsetiden i kvalfönstren. FIBA:s beslut att införa EM- och VM-kval under säsongen ger en situation liknande fotbollen.

Vi tycker det är fantastiskt att kunna komma hem till vårt eget golv, säger Ludde Håkanson som spelat i landslaget sedan 2013.

Golvets färger går i den svenska flaggans färger med en gul bård runt planen och blå tresekundersområden. Det är mobilt och kan på några timmar monteras eller demonteras där det behövs. Golvet användes senast i EM-finalen i Istanbul där Slovenien tog en historisk seger. Fabrikatören Junckers är på plats i Norrköping för att lägga och måla om golvet. Det är 690 plattor, 180 centimeter långa och 51 centimeter breda av 22 millimeters bokgolv.

– Förutom den sportsliga fördelen av att alltid ha samma golv blir det även lättare för SBBF att arrangera landskamper i olika arenor, säger Johannes Wohlert, marknadsansvarig för SBBF. Vi kan titta på platser där vi inte spelat basket på länge eller där vi aldrig har spelat basket, som tidigare var omöjligt. Bara fantasin sätter nu gränserna.

När Sverige tog emot Bosnien&Hercegovina på Hovet så var SBBF tvungna att hyra in ett golv. 
– Det är ett fint golv som vi gärna ville använda, men självklart var det med hänsyn till både miljö och ekonomi ingen hållbar lösning. Däremot fick vi se att det fanns ett stort publikt sug efter basketmatcher på denna nivå och det gav oss ytterligare skäl till att vilja investera i ett eget golv, säger Johannes Wohlert.

Och slutligen, kanske kan spelarna inspireras av att EM har avgjorts på detta golv. Det är i alla fall inget fel att vänja sig vid det…

Basket | Sport
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login