Basket | Sverige nära skräll mot Finland inför EM-kval

By on 28 augusti, 2016

Det är ett utsålt Espoo Metro Arena som tar emot Sverige på lördagskvällen inför EM-kvalgenrepet mot Finland. Finnarna är helt klart storfavoriter med VM-spel i bagaget 2014 och läktarna är täckta av vita och blå tröjor förutom ett par sektioner på ena långsidan – där är de cirka 250 tillresta svenska fansen. Dem är inte flest – men dem hörs mest.

Det var fantastiskt att se en full hall och alla hitresta svenska fans på läktarna och jag vill verkligen tacka dem. Det var ett stort stöd och en bra upplevelse, sa förbundskapten Vedran Bosnic efter matchen.

Sverige följde sitt mönster från tidigare matcher och inledde starkt. Snabbt spel, snabba poäng och ett glapp på ett par poäng ner till Finland efter första perioden, 15-21.

Andra perioden började mer lågintensivt och förbundskapten Bosnic var eld och lågor på linjen. Finnarna spelade fint och fick till en riktigt läcker studspass som påminde om en japanare in mot korgen, lyckligtvis stoppade Czerpapowisz just denna attack med en riktigt monsterblock.

Hittills i matchen hade det varit ganska tyst från den stora finska publiken men när finnarna gick om Sverige ett par minuter in i andra perioden (24-23) hördes ett gemensamt vrål från de blå- vitklädda läktarna. Det gav de finska spelarna energi och de ffick lite för enkla poäng de kommande minuterna.

Två snabba från Czerpapowisz och Håkanson och Sverige tog Sverige tillbaka till ledningen igen, 26-27. Den sista delen av första halvlek bjöd på show från bland annat Nick Spires som seglade in mot korgen, poäng på alley-oop och en läcker dunk. De svenska fansen stod upp när lagen gick till halvtidsvila.

Halvtid: 37-33
Andra halvlek fortlöpte med ett lugnare tempo än tidigare. Finnarnas trepoängsskytte är stabilt och då visade Lindqvist att han också kan skjuta, 43-38. Mycket känslor på plan i detta skedet av matchen. Sverige kämpade med näbbar och klor för att ta ikapp och gjorde så genom att sätta 6/6 straffkast på raken gick de upp till 53-51.

Fjärde perioden var otroligt tight där Sverige och Finland turas om att inneha ledningen. Med knappt fem minuter kvar står det 60-56 när Spires bokstavligt talat dunkade ner en finsk spelare i skorna. Sverige kröp närmre, Gaddefors reducerade ställningen först till 68-64 och strax därefter till 69-67 med en trepoängare med tre finska spelare i ansiktet.

–   Jag tänkte inte så mycket, poängen skulle bara i. På ett sätt är det ganska skönt i det skedet av matchen för man bara kör, allt för att vinna, säger Anton Gaddefors, 11 poäng.

34 sekunder kvar av klockan och finnarna spelade ett helt 24-sekundersanfall utan att göra poäng.

Time-out Sverige med 10 sekunder kvar. Men det blev inget sista avslut och matchen slutade 69-67.

Det här var en bra träningsmatch för oss mot ett väldigt bra lag. Matchen var väldigt jämn hela vägen och jag tycker att vi kontrollerar vårt spel med något undantag i början av tredje eller fjärde perioden, säger Bosnic.

Slutresultat Finland – Sverige: 69-67 (15-21, 22-12, 16-16, 16-18)

POÄNG SVERIGE: Czerapowisz 16p, Gaddefors 11p, Person 7p, Lindkvist 7p, Spires 6p, Pita 6p, Massamba 5p, Håkanson 5p, Engström 2p, Kjellbom 2p.

Jag är väldigt nöjd med inställningen hos laget idag och utvecklingen sen den första samlingen. Vi ligger under i delar av matchen men ingen ger upp, avslutar Bosnic.

Vägen till EM 2017
EM-KVAL 3 sep Bosnien – Sverige i Sarajevo
EM-KVAL 7 sep Sverige – Ryssland i IFU Arena, Uppsala
EM-KVAL 14 sep Sverige Bosnien, Hovet, Stockholm
EM-KVAL 17 sep Ryssland – Sverige, Krasnodar, Ryssland.

Sport | Basket
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login