BASKET: Truppen till herrarnas VM-kval uttagen

By on 20 januari, 2018
Foto: Sofia Andersson / M&F Foto

Få ändringar, ett samspelt lag och ett slutsålt Hovet. I februari fortsätter herrlandslaget resan mot VM i Kina 2019 – med kontinuitet som grund. Förbundskapten Vedran Bosnic har tagit ut 14 spelare till spel mot Turkiet 23/2 och Ukraina 26/2.

Till skillnad från det första kvalfönstret är det få ”nya” namn. Jeffery Taylor, som inte kommer till spel på grund av konflikten mellan FIBA och Euroleague, är inte uttagen och tillbaka i truppen är Alexander Lindqvist.

– Alex var lagkapten förra sommaren och är en stor del av det här laget. Han är en av de yngre ledarna som kan tillföra mycket till landslaget nu och i framtiden. Alex status är en stor fråga för oss alla och vi följer hans rehab. Vi hoppas han är redo i slutet av februari, säger förbundskapten Vedran Bosnic.

Tillbaka från skada är Marcus Eriksson – viktigt.
”Superstriker” saknades i november och de två första matcherna i VM-kvalet på grund av en skadad tå. Valter Lindström gick då in från sin reservplats och är i och med Marcus medverkan inte med nu.
Förhoppningsvis kan även Simon Birgander göra sina första tävlingsminuter i herrlandslaget. Centern insjuknade natten innan matchen mot Ukraina i Norrköping och tvingades vila även mot Lettland.

– Vår förhoppning är att vi kan använda Markus, Simon och Alex dessa matcher, något vi tyvärr inte kunde göra senast och förstås påverkade laget. Det är näst intill samma trupp nu, mycket baserad på de som tog oss vidare från förra sommarens kval, säger Vedran Bosnic.

– Vi kan utveckla varje del av vårt spel och med goda förberedelser höja lagets nivå. Vi är inte Serbien, Turkiet, Spanien eller Lettland spelarmässigt och måste hela tiden utvecklas för att ha en större grund med spelare på europeisk toppnivå.

Hemmamatchen mot Turkiet den 23 februari spelas som bekant på Hovet i Stockholm. Det blir, som Viktor Gaddefors uttryckte det, ett ”jävla dunder”. Hovet är slutsålt och det kommer vara över 7500 på läktarna.

– Fantastiskt! Jag är väldigt glad över att få uppleva ytterligare en historisk match. Supportrarna har lagt märke till energin och allt jobb laget lägger ned. Att sälja slut på alla biljetter i en så stor arena händer inte ofta i Sverige. Det motiverar oss att ge allt till våra fantastiska supportrar. Jag ser fram emot att träffa spelarna, ledarstaben och supportrarna, säger förbundskapten Vedran Bosnic.

Följande spelare är kallade till landslagsfönstret 19-27 februari:

Namn Födelseår Aktuell klubb Moderklubb
Adam Ramstedt 1995 Södertälje BBK Kantan Basket
Alexander Lindqvist 1991 Södertälje BBK Täby Basket
Anton Gaddefors 1989 Krosno (POL) Uppsala Basket
Christopher Czerapowicz 1991 Tsmoki-Minsk (BLR) Mölndal
Joakim Kjellbom 1979 Norrköping Dolphins Sundsvall
Jonathan Person 1993 BC Mures (RUM) KFUM Skellefteå
Ludvig Håkanson 1996 Movistar Estudiantes (ESP) Alvik
Marcus Eriksson 1993 Gran Canaria (ESP) Uppsala Basket
Martin Pahlmblad 1986 Södertälje BBK Eos Lund
Nicholas Spires 1994 Monbus Obradoiro (ESP) Södertälje BBK
Simon Birgander 1997 Joventut (ESP) Helsingborg
Thomas Massamba 1985 Geneve Lions (SWI) KFUM Linköping
Tobias Borg 1993 Södertälje BBK Södertälje BBK
Viktor Gaddefors 1992 Uppsala Basket Uppsala Basket
Reserver
Carl Engström 1991 BC Tartu (EST) Ystad
Johan Löfberg 1995 CB Breogán (ESP) KFUM Göteborg
Axel Nordström 1991 Uppsala Basket Uppsala Basket
Denzel Andersson 1996 BC Luleå Hudik Basket

Förutsättningar VM-kval
För att gå vidare till nästa kvalomgång krävs att Sverige placerar sig på minst tredje plats i gruppen, motståndarna är alla topp 20-lag i världen. Möjligtvis kan Sveriges chanser öka om tvisten mellan Euroleague och FIBA inte löser sig och det leder till att Euroleagues spelare inte representerar sina landslag, då tappar främst Turkiet och Lettland flera stjärnor.

Sport | Basket
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login