Basketintresset ökar stort hos millennials

Av på 16 november, 2018
Foto: Anders Tillgren

I en nyligen genomförd undersökning av Upplevelseinstitutet och Ipsos hamnar basketen på fjärde plats bland de mest intressanta sporterna för 15-29-åringar. Bara fotboll, ishockey och friidrott genererar ett högre intresse. – Många trender i samhället går åt vårt håll så det är klart att framtiden ser extremt ljus ut, säger Johan Stark, generalsekreterare Svenska Basketbollförbundet.

Det är Upplevelseinstitutet som gör en årlig mätning av idrottsintresset hos det svenska folket. Med vissa undantag är idrottsintresset hos det svenska folket relativt stabilt och små ändringar görs från år till år. De senaste åren har dock basketen ökat, främst bland unga.

Fotboll genererar störst intresse med 36%, därefter kommer ishockey på 25% och friidrott på 20%. Efter dessa tre kommer basket respektive alpint som 15% av 15-29-åringarna anger att de är intresserade av.

Även det totala intresset för basket har sedan 2014 gått upp från 6% till 9%. Det återspeglas även i intresset för SBL herr och dam. SBL herr har under denna tidsperiod ökat från 7% till 16% och SBL dam från 5% till 14%. 

Orsakerna till ökningen kan vara många. Men en ökad satsning från föreningarna på att bli fler är en faktor. Basketsporten har idag 110 000 medlemmar där Easy Basket har varit en stor framgångsfaktor för att få fler att börja spela basket.

På landslagsnivå har publikrekord satts både på dam- och herrsidan vilket också har genererat ett större intresse och större mediaintresse där framgångarna på Hovet mot Turkiet och Kroatien var höjdpunkter.

SBL herr har sedan några år tillbaka visat alla sina matcher på SBLPlay.se och från och med år finns också alla matcher i SBL dam tillgängliga. Allt fler basketklipp snurrar därför i media tack vare den satsningen av ligorna. Cmore visar båda ligorna i år och visar även NBA på Sportkanalen. Att Jonas Jerebko gör succé där för världens bästa basketlag Golden State Warriors är grädde på moset.

Vi står sedan tidigare väldigt stadigt i våra värderingar och vilka vi är. Det är en organisk tillväxt vi nu ser och inga tomtebloss. Det finns oerhört många eldsjälar därute som älskar basket och detta kommer bara att ge mer bränsle och självförtroende, viktigt att vi fortsätter gasa för svensk baskets bästa, säger generalsekreterare Johan Stark.

Sport | Basket
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in