Basketligan dam: www.viasatsport.se sänder Solna-Mark

Av på 30 oktober, 2013

Solna Vikings är åtta i tabellen och Mark sjua med varsin seger på fyra matcher. www.viasatsport sänder matchen mellan de båda lagen som kämpar runt slutspelsstrecket i Basketligan dam på onsdag med uppkast 19.00.

Förutom en match som gäller väldigt mycket för båda lagen får publiken en spännande match i matchen mellan ligans två bästa poänggörare.

Solnas Amber Stokes leder just nu poängligan med ett snitt på 28,75 poäng per match. Tvåa är Taneisha Harrison som vann poängligan förra säsongen för Järfälla. Nu spelar Harrison för Mark skuggar Stokes i poängligan med 26,75 poäng per match.

Stokes gick på Ohio State och inledde sin karriär med att träna och spela försäsongs matcher WNBA-laget San Antonio Silver Stars, men fick inget kontrakt när säsongen inleddes. I Solna har Stokes visat hur atletisk hon är och hur begåvad hon är som spelare överhuvudtaget. Stokes, som är cirka 176 centimeter lång, gör poäng, tar returer, spelar fram och spelar försvar.

Taneisha Harrison är lite större, men precis som Stokes en spelare som bidrar på många sätt förutom att hon är en väldigt giftig anfallsspelare. Harrison dominerade i Järfälla förra säsongen, men får nu lite mer hjälp av laget och har då blivit ännu mer effektiv.

Solna, SM-finalist i våras, har gjort en satsning på unga spelare och många spelare har en bakgrund i svenska U-landslag; Amanda Tivenius, Johanna Prytz och Erica Iderstål till exempel. Sedan stagas laget upp av Amber Stokes, USA-forwarden Brandi Brown och 22-åriga Katarina Milenkovic.

Mark har kvar spelare som Hanna Brändmark och Therese Andersson Broman och har spetsat det med Taneisha Harrison och Marissa Kastanek. Den stora sensationen i Mark så här långt är 17-åriga Elin Ljunggren. Elin, som spelade U16-EM för Sverige 2012, snittar så här långt drygt tolv poäng och fem returer per match och får stort förtroende av Marks coach Tomas Bilek.

Ytterligare två matcher i Basketligan dam spelas samtidigt; toppmötet Sallén–Udominate samt Eos–Telge.

Såväl Sallén som Udominate är obesegrade hittills den här säsongen och båda lagen har sett väldigt vassa ut. Udominate har förutom fyra vinster i Basketligan dam spelat tre matcher i baltiska ligan och vunnit två av dem. I senaste matchen blev knapp det förlust för Udominate mot litauiska Hoptrans-Sirenos. Då saknade Udominate centrarna Jessica Nilsson och Klaudia Lukacovicova samt Ashleigh Brown. Ovanpå det fick EM-spelaren Kadidja Andersson utgå skadad.

Som Sallén har inlett säsongen behöver nog Udominate få tillbaka åtminstone någon av de spelarna i spelbart skick. Sallén har inlett med tre raka segrar och får till den här matchen in nu spelklara Eureka Brooks. Lägg till spelare som EM-meriterade Katarina Andersson, WNBA-meriterade Chioma Nnamaka och Christy Bacon så har Sallén verkligen ett lag som kan gå någonstans.

Det har å andra sidan Udominate också, med spelare som Stefanie Yderström, Agnes Nordström och Pamela Blomberg.

Eos inledde säsongen med två bra matcher mot tippade topplagen Udominate och Norrköping Dolphins. Det räckte inte till vinst då, men sedan dess har Eos tagit två raka vinster mot Eskilstuna respektive Solna Vikings. Nu går man upp mot Telge som också är 2-2 i matcher, så den här matchen lär visa vilket av de här lagen som är bäst rustat att fortsätta jaga topplagen.

Telge har inlett med förluster mot topplagen Udominate och Sallén, men har slagit Mark och Eskilstuna. Här finns kvalitet, men också en del skadade spelare. Telge är knappast på topp just nu, men jobbar under coach Hanna Bouldwin för att komma dit.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in