Bästa matlandet att besöka enligt svenska resenärer

By on 21 juni, 2024
Italiensk mat toppar listan för svenska resenärer.

Arkivbild

Medelhavsmat är det svenskar vill avnjuta när man är på semester, och allra helst italiensk mat, enligt Tickets Sifoundersökning. Nummer två på listan som bästa matland kommer Grekland, tätt följt av Frankrike och Spanien.

Turkiet och England är de länder som är minst populära när det kommer till mat, enligt svenska resenärer.

– År efter år hamnar Italien i topp som det bästa matlandet. Italiensk mat överlag har varit en ihållande trend under de senaste åren, där vi svenskar längtar efter det genuina. Jakten på den bästa äkta napolitanska pizzan är ständigt pågående samtidigt som vi djupdyker i hur en autentisk carbonara egentligen ska tillagas. Vi svenskar har en dragning till italiensk mat som inte tycks avta, säger Sofia Eddelid, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Matens inverkan på en resa kan spela en stor roll för helhetsupplevelsen. 44 procent uppger att Italien är det bästa matlandet, där tvåan på listan kommer först ett glapp nedåt, 17 procent föredrar grekisk mat, 16 procent dras till det franska köket och 14 procent vill ha paella och tapas på semestern.

Fish and chips och döner och är det som frestar svenskarna allra minst, England och Turkiet delar på bottenplaceringen med 2 procent vardera.  

Matpreferenserna varierar både regionalt och mellan åldersgrupper, där exempelvis andelen äldre (66-79 år) som ansåg att den bästa maten finns i Sverige är större än resten av landet (20 procent). Storstadsbor föredrar fransk och italiensk mat i högre utsträckning än i resten av Sverige (51 respektive 20 procent).

Resa
Örebronyheter

Källa: Ticket

You must be logged in to post a comment Login