Bättre tänder under Hedenhös-eran.

Av på 11 juni, 2013

Att tappa tänderna på stenåldern måste ha gjort ont! Det måste dessutom ha blivit en katastrof för det dagliga livet, eller? Kanske. Men detta skedde betydligt mer sällan än man kanske kan tro. Våra förfäder – de som kallas jägare-samlare – hade munnar och tänder som var friskare än våra.

Allt mer forskning tyder på att våra förfäder hade andra slags tänder än vad vi har.

– Jägare-samlare hade verkligt goda tänder, säger Alan Cooper, föreståndare vid Australian Center for Ancient DNA (ung. Australiens Center för Forntida DNA) i en intervju med National Public Radio, ett icke-vinstinriktat amerikanskt public service radiobolag.

– Men när våra blev bofasta jordbrukare, ser man en enorm förändring; massiv förekomst av tandköttssjukdomar. Och hål i tänderna börjar dyka upp. – Tusentals år senare utkämpar vi fortfarande våra krig mot munnens sjukdomar och ofta förlorar vi. Vår förändrade föda är boven i dramat.

 Studier av gamla kvarlevor
I en studie som publicerades i tidskriften Nature Genetics 45, 2013, har Alan Cooper och hans forskarlag tittat på kalcifierade plack från 34 förhistoriska mänskliga skelett. De fann att i takt med att vår föda förändrades över tid – från kött, grönsaker och nötter till kolhydrater och socker – så ändrades samtidigt sammansättningen av våra munbakterier.

Kolhydraten är boven i dramat
Alla munbakterier är dock inte av ondo. Faktum är att många av dem hjälper oss genom att skydda oss mot farligare sjukdomsalstrande organismer. Men dessa ”goda bakterier” har under årtusendena tagit allt mer stryk av de sjukdomsalstrande organismerna. Alltsedan industrialismens när tillgången på mjöl och socker ökade har denna process förvärrats.

– Vi har skapat ett ekosystem som har en låg mångfald och som är full av opportunistiska sjukdomsalstrare som vältrar sig i kolhydrater som det nu är fri tillgång på. Överkonsumtion av kolhydrater ligger också bakom diabetes, fetma och hjärt-kärlsjukdomar, menar Alan Cooper. Det är därför inte förvånande att han vill vrida klockan tillbaka, till en mera stenåldersbetonad kost, utan alla dessa raffinerade kolhydrater.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in