Begagnade cyklar allt mer poppis – så fixar du till den inför försäljningen

Av på 6 juni, 2021
Begagnade cyklar är allt mer poppis och med några enkla knep går det att få de i toppskick

Cykelns dag 3 juni är instiftad av FN och syftet är att lyfta cyklingens sociala, ekonomiska och miljömässiga fördelar. På Blocket, Sveriges största marknadsplats, är cykel en av de mest populära kategorierna.

I synnerhet under pandemin har allt fler vänt sig till begagnathandeln. Under maj såldes i snitt 8 av 10 cyklar inom en vecka. Här tipsar Blocket om hur du fixar cykeln inför cykelsäsongen (tips från boken Bättre begagnat).

Cykeln är eftertraktad på begagnatmarknaden, i synnerhet i år när stängda fabriker i Asien har försenat importen av reservdelar och nya cyklar. Situationen skapar säljläge för begagnade cyklar på Blocket. Medianpriset i kategorin har gått upp med 14 procent under maj, jämfört med samma period i fjol. Snabbast säljer mountainbikes, följt av damcyklar och barncyklar.

Sökningarna efter cykel i kategorin Fritid & Hobby har gått upp med 125 procent i maj, vilket indikerar på att köparna är många.

– Det finns många som vill köpa en cykel, och anledningarna är många. Dels vill man ta sig runt på cykel istället för andra färdsätt och dels är det många som har upptäckt cykling som motionsform. En tredje aspekt är hållbarhet, där många vill skaffa en begagnad cykel av hållbarhetsskäl, säger Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig på Blocket.

Cyklar säljer fort på Blocket och nu när köptrycket är extra stort säljs även lite mer defekta cyklar. Om din cykel inte är i toppskick kan du fixa till den med några enkla knep.

Tvätta:
Ha för vana att spola av din cykel med jämna mellanrum eftersom smuts sliter på framför allt cykelns rörliga delar. Ett par gånger om året tar du dessutom en rejäl tvätt med såpvatten och diskborste. Har du svårt att tvätta hemma erbjuder fler och fler bensinmackar numera ett litet utrymme för just cykeltvätt.

Förvara
För att undvika rostangrepp är det bra om cykeln kan förvaras torrt – det behöver inte vara varmt. Ett enkelt skjul duger bra. Ett alternativ är att täcka cykeln med en presenning eller ett särskilt cykel-skydd. Det brukar fungera även om det är svårt att hålla all fukt, och därmed all rost, borta.

Låt cykeln hänga
Cyklar som används sällan mår bra av att hängas upp; då är risken mindre att däck och slang tar skada av en längre tids belastning på ett och samma ställe.

Laga en punktering
De flesta moderna däck är numera så gott som punkteringsfria. Men eftersom det fortfarande finns spik, hårda rännstenar och törnen kan cyklister ändå drabbas av platta däck.

1. Syna däcket, snurra det och känn med fingrarna efter om det vassa föremål som orsakat punkteringen fortfarande sitter kvar. Pilla bort eländet.

2. Lossa muttrarna som håller fast hjulet.

3. Bänd av däcket från fälgen. Använd däcksavtagare av plast eftersom en skruvmejsel lätt gör ännu fler hål i slangen.

4. Plocka ut slangen och syna den. Får du inte syn på hålet pumpar du upp däcket och stoppar ner det i en hink eller en vask med vatten. Då avslöjar de uppstigande bubblorna hålet.

5. Torka av slangen och markera hålet med en penna.

6. Sätt en förklistrad laglapp över hålet – solution, som användes förr, behövs inte.

7. Pumpa däcket en aning, stoppa in det i slangen och kräng tillbaka alltsammans på fälgen.

8. Pumpa däcket till 4 bar/ 60 psi, eller vad som är lämpligt för din vikt och din cykel.

9. Håll tummarna och gläd dig över att ha sparat några hundralappar.

Rost
Har din cykel börjat rosta är det bra om du genast försöker avlägsna beläggningen så att angreppet inte går på djupet. Vanligtvis brukar det inte vara svårt eftersom det oftast handlar om ytrost. Det finns mängder med rostlösningsmedel att köpa, men du kan även tillverka ett eget om du blandar en del bakpulver med en del vinäger till en kletig massa.

1. Torka rent den del som börjat rosta med en trasa.

2. Applicera rostlösare och låt den verka i cirka en kvart.

3. Skrubba med en borste eller den grova sidan på en disksvamp. Har inte all rost försvunnit så får du göra om proceduren.

4. Torka rent med en trasa.

Om rosten gått igenom lacken på ramen är det bra om du fyller i skadan med en gnutta metallfärg. Putsa cykeln med lite bilvax så är risken mindre att rosten kommer tillbaka. Blanka delar putsas upp med kromputs.

Fler tips finns i boken Bättre Begagnat.

Här är våra bästa tips för en bra snabb och smidig affär!

  • Har cykeln stått länge i förrådet så kan det vara bra att göra rent den. Smörj kedjan och pumpa däcken.
  • Kolla att allt fungerar som det ska på cykeln (bromsar, lampor, växlar) och laga det som är trasigt. Om du inte kan/vill eller hinner laga det så skriv ut vad som är trasigt tydligt i annonsen.
  • Finns det ett lås på cykeln? Leta fram alla nycklar direkt, så slipper du leta när köparen står i hallen.
  • Fotografera gärna din cykel utomhus i olika vinklar mot en neutral bakgrund och var ärlig med eventuella skavanker.
  • Skriv gärna med cykelns märke i rubriken, det gör det enklare för köparen att hitta din annons. Om du säljer en barncykel, ange även tumstorleken i rubriken.
  • Om du vet vilken ramstorlek du har på cykeln, skriv det i annonsen. Om du inte vet ramstorlek kan det hjälpa en köpare att veta hur lång du är och på så sätt få en uppfattning om cykeln har rätt storlek.
  • Satsa på att hålla annonstexten kort. Men se till att ha med all information som kan vara av intresse för en köpare. Exempel på bra information att ha med i annonsen är: Storlek, märke, var cykeln är köpt, när den köptes och vad du köpte den för. Och berätta gärna om det kommer med någon bra extrautrustning. Leta fram originalkvittot på cykeln om du har det kvar!
  • Många tycker att det är lite nervöst att köpa en cykel begagnat, så gör det du kan för att köparen ska känna sig trygg. Om köparen vill kan du till exempel legitimera dig i samband med köpet och skriva ett köpekontrakt för ägarbytet.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Blocket

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in