Begagnade vinterdäck – det här ska du tänka på

Av på 21 november, 2020

Däcken är bilens enda direktkontakt med marken och är oerhört viktiga för hur din bil beter sig. Valet av däck kan vara skillnaden mellan många meter i stoppsträcka. Blocket har samlat de bästa tipsen för dig som behöver köpa vinterdäck – så att du kommer billigare undan, men utan att riskera säkerheten ute på vägarna.

Medianpriset för ett par begagnade vinterdäck är ungefär 2500 kronor per uppsättning på Blocket. I runda slängar är det halva priset – ofta ännu mindre – jämfört med vad ett par sprillans nya däck kostar.

– Bra vinterdäck är bland det viktigaste din bil kan utrustas med för att du ska färdas säkert på vägarna i vinter. Idag finns det ett stort utbud av nästintill oanvända däck på begagnatmarknaden, däck som var ett felköp eller bara har rullat en säsong, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör på Blocket Fordon. 

Stor skillnad på priset
Ett nytt däck kostar ungefär 1000 kronor. För en dryg tusenlapp till får du fyra stycken bra däck på begagnatmarknaden. Men viktigt att understryka är att man aldrig ska köpa begagnade däck enbart utifrån att det är billigare. Kompromissa inte med säkerheten och var noga med att se över de säkerhetsaspekter som gäller för däck.

Fem saker du måste ha koll på när du köper begagnade däck

  • Är mönsterdjupet godkänt? För vinterdäck gäller minsta mönsterdjup 3 millimeter. Även om lagen säger 3, är det smart att inte köpa däck som är grundare än 4-5 millimeter. Ett nytt vinterdäck har ett mönsterdjup på ungefär 8-9 millimeter.
  • Hur ser slitaget ut? Är det ett ojämnt slitage? När du mäter mönsterdjupet bör du även se till att det inte skiljer sig åt beroende på var på däcket du mäter.
  • Hur gamla är däcken? Ett gammalt däck kan innebära att gummit hårdnat och det vill du undvika. På däckets sida kan du se koden som talar om när däcket är tillverkat. Koden är fyrsiffrig, om det till exempel står
  • 0717 betyder det att däcket är tillverkat vecka 7 år 2017. Däck ska inte vara äldre än tio år, men bäst förmåga har däck som inte har så många år på nacken.
  • Om det är dubbdäck du ska köpa så ska du alltid kolla dubbarnas kvalitet. Om många dubbar har lossnat, eller om de är väldigt nedslitna ska du inte köpa. Det är både dåligt för miljön, men också för din säkerhet, eftersom bromssträckan blir längre.
  • Undersök däcken noga för att se om det finns lagningar efter punkteringar från tidigare ägare. Försök också förstå hur däcken förvarats av tidigare ägare. Däckförvaring ska helst vara mörkt med en temperatur kring +15C

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Blocket

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in