Begagnathandeln tar inte sommarledigt

Av på 22 juli, 2019

Sommaren är här, och behovet av extrapengar kan göra sig påmind. Topplistan över vad som säljer snabbast just nu avslöjar att det finns tusenlappar att tjäna. Bland bästsäljarna just nu återfinns bland annat trädgårdsmaskiner, surfplattor – och roddbåtar.

– Många passar på att sälja av saker för att dryga ut semesterkassan, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Begagnathandeln tar inte semester. Tvärtom går den för högtryck just nu och ett smart sätt att finansiera sommarens nöjen är att vända sig till andrahandsmarknaden. En undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Blocket visar att svensken i snitt har 38 oanvända saker hemma. Slår man ihop värdet av dessa landar summan i genomsnitt på drygt 18 000 kronor.

– Ett bra tips är att göra en klassisk rensning av hemmet, förrådet, garaget eller vinden. Där kan det finnas sådant som man själv inte använder, men som kan vara guld värt för andra. Just nu letar folk efter saker som gräsklippare eller trädgårdsstolar och man kan som säljare snabbt komma upp i en bra extrakassa vilket kan vara passande såhär i semestertider, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Storsäljarna året om 
Huvuddelen av efter­frågan på Blocket är säsongsbetonad och just nu både säljs och söks det mycket efter saker till trädgården såsom trädgårdsmaskiner och utemöbler. Samtidigt finns det några kategorier som är storsäljare året om, bland annat vitvaror och elektronik.

– Om man tycker det känns jobbigt att rensa i stor skala kan man börja med det lilla – att gå igenom lådor och garderober på outnyttjad elektronik. Undanstuvade mobiler, högtalare, datorer och surfplattor tappar värde snabbt och miljömässigt innebär det flera nackdelar. För många tar det inte längre än ett dygn att få sin elektronik såld på Blocket, säger Tero Marjamäki.

Hyr ut
Andra smarta sätt att tjäna extra pengar är att hyra ut båten eller bostaden när man inte använder dessa.

– En enkel och effektiv sak att göra är att exempelvis hyra ut sin bostad till en privatperson under semestern. Har man fritidssaker som exempelvis en båt går det också att hyra ut, likaså bilen om man inte använder den, avslutar Tero Marjamäki.

Kategorierna som säljer snabbast på Blocket i sommar – hela riket:
1. Trädgårdsmaskiner
2. Kyl & Frys
3. Telefoner
4. Damcyklar
5. TV & Projektor
6. Presentkort & Biljetter
7. Trädgård & Uteplats
8. Tvättmaskin & Torktumlare
9. Gårdar
10. Kajak/Kanot
11. Surfplattor
12. Diskmaskin
13. Konsertbiljetter
14. Släp
15. Mopeder
16. Skogsmaskiner
17. Spis & Micro
18. Jakt
19. Jolle/Roddbåt
20. Grönytemaskiner

Mest sökta orden på Blocket just nu – hela riket:
1. Bilar
2. Bortskänkes
3. Gräsklippare
4. Cykel
5. Utemöbler
6. Husbil
7. Soffa
8. Moped
9. Husvagn
10. Svarv
11. Båt
12. Skrivbord
13. Iphone
14. Kajak
15. Säng
16. Fönster
17. Byrå
18. Trädgårdsmöbler
19. Bäddsoffa
20. Soffbord

Om Blockets data
Säljstatistiken baseras på hur snabbt något sålts inom en vecka. Statistiken avser juni månad. Mest sökta baseras på vilka sökord som folk skrivit in i sökfältet på Blockets startsida. Statistiken avser juni månad.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes den 22-27 mars i Kantar Sifos rikrepresentativa webbpanel. 2399 svar samlades in från svenska allmänheten i åldersgrupp 18-79 år. Resultaten är viktade vad gäller geografi, kön och ålder.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in