Begbilspriserna stiger till nya rekordnivåer

Av på 10 januari, 2021

Priserna på begagnade bilar fortsätter att stiga kraftigt. Under andra halvan av 2020 steg priserna med 9,1 procent och i december noterades ännu ett rekord. Det visar auktionsdata från bilförmedlaren Kvdbil.

Ökad efterfrågan på coronasäkra privatfordon och raserad nybilsförsäljning fick priserna på begagnade bilar att skjuta i höjden senvåren och sommaren 2020. Enligt auktionsdata från Kvdbil, som bygger på cirka 26 000 försäljningar per år, har prisrallyt inte bara fortsatt under hösten och förvintern – det har accelererat. Mellan juli till december steg priserna hela 9,1 procent.

– Vi trodde att uppgången skulle avta allteftersom nybilsförsäljningen kom i gång men så har det inte blivit. Priserna har stigit brant ända sedan i somras och rekorden avlöser varandra, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

För helåret 2020 steg priserna med 12,8 procent. Daniel Odsberg tror att andrahandsmarknaden kommer fortsätta utvecklas starkt även 2021.

– Jag tror coronapandemin kommer fortsätta driva efterfrågan på begagnade bilar, men kanske inte lika mycket som vi sett hittills. När restriktionerna lättas och fler börjar åka kollektivt kan eventuellt köptrycket minska. Samtidigt tror jag många redan vant sig med att ha bil och fått helt andra behov än tidigare, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

– Andra triggers som kan ge prisökningar är den slopade förmånsrabatten för miljöbilar, förstärkt bonus malus som träder i kraft den 1 april och en återhämtning i exporten, fortsätter Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

När Kvdbil i september lät Sifo fråga svenskarna vad man tror om prisutvecklingen på begagnade bilar kommande tolv månader var det dubbelt så många som trodde på högre priser än på sjunkande. Av de som spådde högre priser var det nästan sju av tio (68 %) som förklarade detta med ökat intresse för eget ägt fordon till följd av coronapandemin.

Prisförändring (%) jan-juni 2020 juli-dec 2020 2020 Sedan bonus malus,
juli 2018
Totalt +3,4 +9,1 +12,8 +27,1
Bensin +5,8 +8,2 +14,5 +36,6
Diesel +2,1 +8,4 +10,7 +24,7

Källa: Bilpriser. Prisutvecklingen beräknas genom rullande 5-månadersvärden.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Kvdbil

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in