Begravningsbyråerna tar över familjejuridiken

Av på 23 november, 2018

För att skriva testamenten har man tidigare av tradition oftast anlitat en lokal jurist. Nu håller det på att svänga rejält då begravningsbyråerna satsar allt mer på familjejuridik. Tidigare har begravningsbyråerna koncentrerat sig på juridik vid dödsfall som bouppteckningar och arvskiften. Den så kallade livstidsjuridiken med testamenten, framtidsfullmakter och samboavtal har andra fått ta hand om.

– Idag har vi ca 130 Auktoriserade boutredare som arbetar på nära 100 begravningsbyråer från Norr till söder inom SBF. De har den högsta certifieringen och det innebär att de har bred kompetens inom familjejuridiken inte minst när det gäller juridik i livstiden, säger Ulf Lernéus förbundsdirektör för Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer. Det innebär att nästan alla i landet har en SBF begravningsbyrå med denna kompetens inom räckhåll, från Trelleborg till Kiruna.

Men ännu så länge är det inte självklart att gå till en begravningsbyrå för att lösa sina behov inom vardagsjuridiken. Vi är fortfarande inte tillräckligt profilerade inom livstidsjuridiken och för många är det en långsökt tanke att gå till en begravningsbyrå när man vill lösa saker mitt i livet. Men sakta och säkert rör vi oss framåt och med vår lokala kännedom och många möten med människor så märker vi et stort intresse när vi lyfter fram frågorna om den viktiga familjejuridiken.

– Allt fler inser också att dokument som testamenten och samboavtal är levande dokument som behöver sin översyn med jämna mellanrum. Familjekonstellationerna förändras och det är inte helt lätt att skriva riktiga dokument när situationen är ”mina barn och dina barn”. Det är lätt att hamna i fällan att inte göra någonting för att det är för komplicerat. När den tanken drabbar en är det helt klart dags att träffa en kunnig jurist och diskutera sina önskemål. Då kommer en Auktoriserad boutredare väl till pass, säger Ulf Lernéus.

Allt fler dras också till de olika onlinetjänster som finns för att skriva sina testamenten, de tjänsterna håller ofta en hög kvalitet men det kan ändå inte jämföras med att tillsammans med en duktig familjejurist diskutera sina behov.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in