Biologiska mångfaldens dag firas i Örebro län

Av på 21 maj, 2022
Under biologiska mångfaldens dag träffar vi naturvårdare Karin Bäck vid Älvhytteängens naturreservat.
Bild: Naturskyddsföreningen i Nora

Den 22 maj uppmärksammas den internationella FN-dagen Biologiska mångfaldens dag i Sverige, det blir återigen en mängd olika evenemang runt om i länet med allt från plantbytarträffar till invigning av naturreservat.

FNs vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald (IPBES) har slagit fast att naturen och den biologiska mångfalden utgör ett säkerhetsnät, som är “ansträngt till bristningsgränsen”. Vår civilisation är direkt eller indirekt beroende av biologisk mångfald, men vårt sätt att leva håller på att slita sönder detta säkerhetsnät. Men rapporter från IPBES konstaterade också att skydd och återskapande av natur är viktiga delar av lösningarna både för klimatkrisen och mänskligheten.

För att uppmärksamma frågan om biologisk mångfald startades för fem år sedan ett initiativ för att etablera Biologiska mångfaldens dag som en naturtemadag med fokus på artrikedom. Redan första året engagerade sig Sveriges naturföreningar, kommuner, länsstyrelser, naturum och mängder av privatpersoner och sedan dess har det arrangerats över 800 aktiviteter i samband med dagen.

Här kan du se alla aktiviteter som arrangeras runt omkring i Örebro län i samband med Biologiska mångfaldens dag.

….

Karlskoga Fjärils- & Humleträdgården på Sågholmen

Söndag den 22 maj Firar vi Biologiska mångfaldens dag hela dagen. VI ÖPPNAR KL 10 I FJÄRILS OCH HUMLETRÄDGÅRDEN Följ med på en naturvandring och lär känna vår nyanlagda naturstig Hägnanslingan. Stigskyltar och en Bi-quiz finns på plats tillsammans med ansvariga som ställer upp om det finns frågor. TAG MED FIKAKORG Plats: Fjärils-och Humleträdgården Tid: kl 10 Ansvarig: Anki Wiström-Lööw, 070-7982650

Datum: 22 maj, 2022
Tid: 10:00 – 14:00
Målgrupp: Alla
Medlemskap krävs: Nej
Arrangör: Naturskyddsföreningen i Karlskoga

Plats
Karlskoga Fjärils-& Humleträdgården på Sågholmen

….

Nora – Älvhytteängen

Naturskyddsföreningen i Nora firar biologiska mångfaldens dag i ett av Älvhyttans fina naturreservat och lär oss mer om ängens mångfald och skötsel.

Söndag 22 maj. Biologiska mångfaldens dag vid Älvhytteängen

Under biologiska mångfaldens dag träffar vi naturvårdare Karin Bäck vid Älvhytteängens naturreservat. Hon guidar oss på ängen, berättar om varför den finns och hur den sköts. Vi spanar även efter arter som är beroende av dessa hävdade ängar. Medtag gärna lite fika.

Samling sker vid reservatets parkering. Tid 10-12. Arr: Nora Naturskyddsförening, Studiefrämjandet.

Information
Datum: 22 maj, 2022
Tid: 10:00 – 12:00
Målgrupp: Alla
Medlemskap krävs: Nej
Arrangör: Naturskyddsföreningen i Nora, Studiefrämjandet Bergslagen

Plats
Älvhyttan, Gyttorp
Naturreservat Älvhytteängen

….

Karlskoga Fjärils- & Humleträdgården på Sågholmen

En stor blandad kör sjunger i Fjärils- och Humleträdgården på Biologiska Mångfaldens eftermiddag.

Söndag den 22 maj Firar vi Biologiska mångfaldens dag hela dagen. SÅNG TILL DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN!! En stor blandad kör under ledning av Ulla Lena Thodal, sjunger en hyllning till Den Biologiska mångfalden och till den nya och fina bron.

Det blir tal av Hans Jansson.

Gå sedan gärna vår nyanlagda naturstig ”Hägnanslingan” med stigskyltar och bi-quiz. TAG MED FIKAKORG Plats: Fjärils-och Humleträdgården Tid: kl 15 – 16.

Information

Datum: 22 maj, 2022
Tid: 15:00 – 17:00
Målgrupp: Alla
Medlemskap krävs: Nej
Arrangör: Naturskyddsföreningen i Karlskoga
Medverkar: Ingrid Norudde (Sakkunnig)

Plats
Karlskoga Fjärils-& Humleträdgården på Sågholmen

….

Örebro län
Örebronyheter

Källa Naturskyddsföreningen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in