Björn Dahlfors sprider konstpauser genom #gerillagalleriet

By on 9 augusti, 2022
Foto: Björn Dahlfors

#gerillagalleriet är små konstpauser som uppstår på anslagstavlor eller andra lämpliga ställen. ”Tanken med #gerillagalleriet är att låna det offentliga rummet för att ge till det offentliga rummet”, förklarar fotograf Björn Dahlfors som sprider konstpauser i Storå, Stripa, Guldsmedshyttan och Kopparberg.

Björn Dahlfors öppnade #gerillagalleriets första utställning på Storåplan i Storå: ”Med igensatta fönster, klottrad fasad, löst hängande kablar och sönderblåsta markiser står den bruna tegelbyggnaden och förfaller i väntan på nya ägare eller på att rivas. I väntan på byggnadens framtid lånar jag den för att fylla det offentliga rummet med något annat. Just nu ställer jag ut min vykortsserie Svenska landskap där. Svenska landskap är en nationalromantisk hyllning med bilder från Abisko i norr till Österlen i söder”, skriver Björn.

Sedan dess har ytterligare konstpauser skapats i Stripa, Guldsmedshyttan och Kopparberg:

Björn Dahlfors om #gerillagalleriet:

”Vad händer med en plats om man fyller den med offentlig konst som ingen beställt? Det vill jag utforska med #gerillagalleriet. Genom att visa mina bilder utanför konstgallerier vill jag ge kärlek till platser som bara är utan att vara. Platser som är på paus, platser för väntan eller platser som kommunicerar.

Med projektet vill jag skapa konstpauser i det offentliga rummet. Gerillagalleriet uppstår antingen som en miniutställning eller som enstaka bilder på anslagstavlor. Projektet rör sig främst i Bergslagen.

Inspirationen till projektet kommer från all den gatukonst som ofta finns i urban miljöer – alltifrån grafitti och affischer till gerillaslöjd och miniatyrvärldar. På landsbygden saknas ofta den oorganiserade konsten. Med projektet vill jag uppmuntra andra till att låna det offentliga rummet och ge något till det offentliga rummet.

Projektet gräver i mitt bildarkiv och visar ibland helt nya projekt.

Har du frågor, glada tillrop eller synpunkter så kontakta gärna mig via ett mejl till bjorndahlfors@gmail.com. Vill du sponsra med bläck och fotopapper så hör av dig. Varje #gerillautställning kommer dokumenteras och visas på www.bjorndahlfors.se/gerillagagalleriet.

#gerillagalleriet i Guldsmedshyttan. Foto: Björn Dahlfors

#gerillagalleriet i Stripa. Foto: Björn Dahlfor

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login