Björnen nyckel till ny behandling

By on 14 april, 2023
Foto: Hjärt-Lungfonden

Blodproppar är en betydande orsak till hjärt-kärlsjukdom och död. En studie publicerad i tidskriften Science idag har undersökt blodplättarna hos björnar och fynden visar att ett protein kan förhindra bildandet av blodproppar genom att kraftigt minska under vintern när björnarna sover. Därmed kan grunden vara lagd för en ny typ av skonsam, förebyggande behandling som minimerar risken för blödningar. Hjärt-Lungfonden har gett ett finansiellt bidrag till forskarnas arbete.

– Vi har länge vetat att björnen inte utvecklar blodproppar, trots sin puls på endast tio slag per minut och fysiska inaktivitet när den ligger i ide på vintern. Med den här studien har vi fått ny, avgörande kunskap om varför björnen inte får de skador som vi människor brukar få när vi är inaktiva, säger Ole Fröbert, professor i kardiologi vid Örebro universitet.

I tidigare studier har forskarna kunnat visa att björnens blodplättar, som är centrala för utvecklingen av blodproppar, är mindre benägna att klumpa ihop sig på vintern. För att hitta förklaringen till blodplättarnas beteende hos björnen har forskarna tagit blodprover på vilda björnar i Sverige och jämfört resultaten mellan sommar och vinter.

Genom att noggrant undersöka proteiner från björnens blodplättar upptäcktes att ett visst protein, HSP47, mer eller mindre saknades på vintern. Därefter fann man att samma protein, HSP47, finns hos människor och försvinner även hos dem efter några veckors sängläge. Sedan tidigare vet man att sängläge ökar risken för människor att bilda blodproppar, men att risken minskar med tiden. I prekliniska studier, där genen som bildar HSP47 hade slagits ut, har man kunnat konstatera att blodproppar i stort sett inte bildas.

– Behandling som förebygger blodproppar och hjärt-kärlsjukdom är sedan länge vanligt förekommande, men också förknippade med risk för blödning, som kan vara livshotande. De nya fynden kan ligga till grund för skonsammare behandling som ger både drabbade och riskindivider ett friskare liv, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.

Studierna är godkända av djuretiska myndigheter och skadar inte björnarna, som bedövades innan blodproven togs. Nästa steg för forskarna som nu har arbetat i tretton år med de här studierna, är att utveckla en behandling som begränsar mängden av proteinet HSP47 i blodplättar.

Studiens namn: Immobility-associated thromboprotection is conserved across mammalian species from bear to human.

Fem vanliga symptom vid hjärtinfarkt* (Källa: Hjärt-Lungfonden)

1. Tryckande eller sprängande smärta mitt i bröstet.
2. Ihållande smärta som strålar ut i armar, hals, nacke, käkar, mage eller rygg.
3. Stark trötthet och orkeslöshet.
4. Illamående, kallsvett och yrsel.
5. Andnöd och ångest.
*Symptomen vid hjärtinfarkt kan variera väldigt mycket mellan olika individer, inte minst mellan män och kvinnor. Ovanstående symptom är dock de allra vanligaste.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Hjärt-Lungfonden

You must be logged in to post a comment Login