BK Forward vill bryta tabun

By on 13 februari, 2023
Bild: BK Forward

BK Forward vill bryta tabun, utbildar laget om mens, Svenska Fotbollförbundet påbörjar initiativ med pilotföreningen för en ökad jämställdhet

Nu påbörjar Svenska Fotbollförbundet initiativet ”Alla dagar” med olika pilotföreningar runt om i landet. Det är ett samarbete tillsammans med Svenska Spel som syftar till att öka jämställdheten på fotbollsplanen. BK Forward är en av de utvalda pilotföreningarna som ska utbildas om kvinnlig hälsa och få mens-kit för att bryta tabun om att prata mens.

BK Forward är en förening med flicklag i olika åldrar. Föreningen har som mål att ständigt utvecklas och anta spännande utmaningar. Nu tar fotbollsföreningen nästa steg i missionen genom att ingå i initiativet Alla dagar tillsammans med tre andra pilotföreningar. Ett initiativ som Svenska Fotbollförbundet med sin huvudsponsor Svenska Spel ligger bakom.

– Vi är oerhört stolta över att vi på drygt ett år har ökat vår tjejverksamhet från 15 deltagare till 100. Nu när vi byggt upp en mer stabil grund vill vi ta nästa steg i vår planering och konkretisera arbetet som rör mens. Det är vårt ansvar som föreningen att skapa förutsättningar för unga tjejer att kunna ha en dialog om mens, kopplat till deras fysik. Här handlar det om att ge våra ledare rätt verktyg för att bemöta våra unga tjejer med rätt kunskap, säger Jennie Wecksell, Styrelseledamot BK Forward.

Initiativet Alla dagar ska bidra till att tjejer får rätt förutsättningar för att spela och fortsätta med fotbollen trots sin menstruation. Genom ett nära samarbete med Svenska Fotbollförbundet och forskningssamordnare ska BK Forward utbildas om menscykeln och kvinnlig hälsa.

Utöver de kunskapshöjande insatserna kommer föreningen att förses med bland annat mensskydd till lagväskorna, och dispensers till pilotföreningarnas omklädningsrum för fri tillgång till mensskydd. BK Forward ska utbildas i hur man anpassar träningsupplägget efter spelarnas menscykel. Målet är att i nästa steg rulla ut utbildningen i den ordinarie tränarutbildningen så den blir tillgänglig för alla.

– Vi är oerhört stolta över att vi nu påbörjar initiativet med BK Forward. Många spelare och tränare upplever fortfarande att mens är svårt att prata om och att det är tabubelagt. Detta är något vi vill ändra på tillsammans med pilotföreningarna. Genom lokalt engagemang hoppas vi kunna få i gång diskussionen och öka kunskapen kring mens inom fotbollen. Vi hoppas att BK Forward:s engagemang i Alla dagar ger ringar på vattnet och att fler föreningar vill vara med och bryta tabun om mens, säger Per Widén, Utbildning- och utvecklingschef på Svenska Fotbollförbundet.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Svenska Fotbollsförbundet
Om Alla Dagar
”Alla dagar” bottnar i en kartläggning från Svenska Fotbollförbundet om hur menstruationen påverkar fotbollsspelare. Initiativet syftar till att bryta tabun om mens, samt till att tillgängliggöra kunskaper i ämnet genom relevant forskning, så att samtliga distrikt och föreningar i Sverige får verktyg för att anpassa träningsupplägget. I Sverige deltar de fyra pilotföreningarna BK Forward från Örebro, Valinge Derome DFF från Halland, Kroppefjälls IF från Dalsland och Umeå IK från Västerbotten. Projektet är ett samarbete mellan Svenska Fotbollförbundet och huvudsponsorn Svenska Spel.

You must be logged in to post a comment Login