Blocket Bostad tar krafttag mot otrygg hyresmarknad

Av på 22 mars, 2021

Undersökningar från Boverket och Kantar Sifo visar att hyresmarknaden har dragits med många problem som gör både hyresvärdar och hyresgäster otrygga. Nu lanserar Blocket Bostad en ny helhetslösning. Genom en ny uthyrningsförsäkring, verifierade hyresvärdar och garanterad hyra hoppas man göra att fler känner sig hemma på hyresmarknaden.

En undersökning från Boverket visar bland annat att en av tio hyresgäster har blivit lurad på deposition eller förskottsbetalning – och en av tre har stött på oseriösa uthyrare. Det vill Blocket Bostad ändra på, och förbättrar därför sitt erbjudande. Det ska bli tryggare för hyresgäster och smidigare för hyresvärdar att ägna sig åt andrahandsuthyrning. Erbjudandet innebär att Blocket Bostad erbjuder hyresvärdar hjälp med allt praktiskt som kan kännas krångligt med uthyrningen – som att skapa avtal, hantera betalningar och kontrollera hyresgästens referenser och ID. På så vis skapas också en ökad trygghet för hyresgäster med Blocket Bostad som mellanhand.

– Vi vill att Blocket Bostad ska vara en så trygg plats som möjligt, både för hyresgäster och hyresvärdar. En positiv följdeffekt av en tryggare marknad är att om fler vågar hyra ut sina bostäder kan utbudet av hyresbostäder öka, och trycket på de bostäder som finns kan lätta lite, säger Åsa van der Vliet, marknadsplatsdirektör på Blocket Bostad.

Nästan var fjärde hyra betalas för sent. Med den nya tjänsten slipper hyresvärdar oroa sig för sena hyror, påminnelser och inkasso eftersom Blocket Bostad tar hand om alla transaktioner. Det betyder också att hyresgästen inte behöver oroa sig för att bli lurad på depositionen. Allt detta finansieras genom att hyresgästen betalar en serviceavgift på 1,95 % utöver hyran.

En undersökning Blocket Bostad gjort i samarbete med Kantar Sifo visar att det viktigaste för hyresgästen är att veta att hyresvärden är pålitlig, och nästan exakt lika viktigt är det att skriva ett bra hyresavtal. Det viktigaste för hyresvärden är att känna förtroende för hyresgästen. Med undersökningen som grund har det nya erbjudandet tagits fram.

– Våra användarundersökningar visar att en stor majoritet av hyresgästerna på Blocket Bostad ser ett stort värde i denna typ av tjänst, som skapar trygghet på en historiskt sett otrygg marknad. Därför tar vi nu ett större ansvar och förbättrar vårt erbjudande, säger Åsa van der Vliet, marknadsplatsdirektör på Blocket Bostad.

Ny försäkring täcker skador i hemmet som en vanlig hemförsäkring missar
Var sjätte hyresvärd har varit med om att inte bli ersatt för skador orsakade av hyresgästen. Det kan vara allt ifrån vinspill i soffan till repor i golvet. Vad många inte känner till är att skador i hemmet inte täcks av en vanlig hemförsäkring under en uthyrning – varken en som tecknas av hyresvärden eller hyresgästen. Därför har Blocket Bostad tillsammans med försäkringsförmedlaren Omocom tagit fram en särskilt anpassad uthyrningsförsäkring som täcker skador i hemmet upp till 1 miljon kronor. Försäkringen är speciellt framtagen utifrån Blocket Bostads erfarenhet av de vanligaste vanliga skadorna vid uthyrning.

Det här ingår alltid när du hyr ut med Blocket Bostad:

  • Ett digitalt och flexibelt hyresavtal
  • Säker depositionshantering så att hyresgästen inte kan bli lurad
  • Hantering av hyresinbetalningar – hyresvärden får sina pengar i tid varje månad även om hyresgästen betalar någon dag sent, och hyresgästen kan vara säker på att inte bli blåst på hyran.
  • Personlig service, råd och stöd under hela hyrestiden för både hyresgäst och hyresvärd 

Det här kan hyresvärdar välja till för extra trygghet:

  • Hyresgaranti – Hyresvärden får hyran utbetald även om hyresgästen inte betalar, i upp till 6 månader.
  • Uthyrningsförsäkring – Skyddar hyresvärdens saker och inredning mot skada och stöld upp till 1 miljon kronor vid uthyrning.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Blocket

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in