Boende och personal testar ny mat – betygsätter i app

By on 24 augusti, 2020
Arkivbild - maten på bilden har inget med testet att göra.

Boende på vård- och omsorgsboendet Karlslundsgården på Väster i Örebro tycker till om nya näringsrika och hälsosamma livsmedel. Örebroföretaget Familjen Wallins mat är aktören bakom satsningen på näringsrika och proteinrika* mellanmål för seniorer och personer med funktionsvariation.

Trots coronatider har man nu hittat innovativa lösningar för att kunna genomföra smaktestet.

Testet genomförs via testbädd äldre och funktionsnedsatta, som drivs av Örebro kommun och Alfred Nobel Science Park. Att sätta slutanvändarna i centrum och låta dem som faktiskt ska använda produkterna också vara de som testar och ger feedback är i fokus för alla parter.

Testet kommer att genomföras på två avdelningar på Karlsundsgården i Örebro, med totalt 15 boende. Även personalen kommer att delta i testet. Frågeställningarna kommer att belysa smak, konsistens, utseende, portionsstorlek och paketering och man kan välja mellan att svara via appen Foodback eller på papper. 

– Vi är ett teknikboende i framkant, därför är det naturligt att låta de boende svara digitalt. Många av dem använder redan idag såväl datorer som läsplattor och smartphones, berättar Maria Eriksson samordnande sjuksköterska vid vård- och omsorgsboendet i Karlslund.

Att jobba med utveckling av produkter och innovationer är Alfred Nobel Science Parks huvudinriktning, där vårens pandemiutbrott har öppnat upp för nya samarbeten och möjligheter. Självklara möten och fysiska tester har fått omprövas och på så sätt hittat nya vägar.

Tack vare anpassningar och påhittighet kan ett fysiskt test av det här slaget genomföras men ändå gå hand i hand med de restriktioner som finns i och med corona. Foodback-appen är ett digitalt skattningsverktyg, framtaget i samarbete mellan Knowit, Alfred Nobel Science Park och studenter på Örebro universitet.

Lokalt
Örebronyheter

Källa Alfred Nobel Science Park

You must be logged in to post a comment Login