Bonusfamiljer, stjärnfamiljer och regnbågsfamiljer har sämre skydd i arvslagstiftningen

By on 7 april, 2021

När nya familjekonstellationer blir vanligare släpar lagstiftningen som syftar till att skydda efterlevande partner och fördela arv rättvist mellan syskon. Bonusbarn ärver t ex inte sina bonusföräldrar och gifta bonusföräldrar (gifta med barn från tidigare relation) ärver inte varandra. Inte ens genom testamente kan makar med bonusbarn, s k särkullbarn, helt skydda varandra.

De egna biologiska (och adopterade) barnens oinskränkta rätt till laglott inkräktar på föräldrars och bonusföräldrars möjligheter att bestämma hur de vill fördela sina tillgångar efter sin bortgång.

”Lagstiftningen som reglerar arv bygger på den traditionella idén om att par gifter sig, skaffar gemensamma barn och lever lyckliga med varandra tills döden skiljer dem åt, säger Linda Ljunggren Syding, jurist på Lexly. Idag skiljer sig fler än hälften av de par som gifter sig. För de par som inte gifter sig men skaffar barn är separationer ännu vanligare. Bonusfamiljer, stjärnfamiljer och regnbågsfamiljer är bara några exempel på familjer där blod inte alltid är tjockare än vatten.”

Idag är det ca 215 000 barn som bor med endast en av sina föräldrar och har minst en bonusförälder. 80 procent av de barnen har hel-, halv- och/eller bonussyskon hos minst en förälder.* Barnen har ingen arvsrätt efter en bonusförälder som de växer upp och delar vardagen med. Rent juridiskt riskerar det också att bli konflikter mellan bonus- och halvsyskon när arv i de här familjerna ska fördelas.

”Jag gissar att vi kommer att se fler familjekonflikter och arvstvister framöver. I Stockholm hade arvstvisterna för några år sedan ökat med över 50 procent. Jag tror det beror på att vi numera oftare lever i familjekonstellationer där lagen inte skyddar barn och partners i bonusfamiljer som många tror. Det är också klurigt att skriva ett testamente som klart och tydligt reglerar hur allt ska fördelas. Det är därför extra viktigt för de här familjerna att planera och skriva testamente för att skydda sin partner eller sina bonusbarn”, säger Linda Ljunggren Syding.

”Lexly vill göra det enklare för alla att skydda sina familjer genom testamente, äktenskapsförord och samboavtal. Med våra enkla onlinetjänster eller tillsammans med våra jurister kan människor när de vill och till ett fast pris skapa juridiskt korrekta dokument för att trygga familjen. För Lexly handlar det om att bidra till ett hållbart samhälle där vi vill förebygga konflikter och tvister för familjer och företag”, säger Ann-Charlotte Baudin, CMO på Lexly.

Fakta om arvsrätt och laglott

Arvsrätt är ett samlat begrepp för de bestämmelser som reglerar hur arvet efter en person ska fördelas. Arvsrätten kan styras av ett testamente, enligt den avlidnes vilja, men regleras också av svensk tvingande lag.

Laglott förhindrar att en förälder genom testamente kan göra sitt barn arvlös. Sverige är ett av få länder i världen som fortfarande reglerar arvsrätten som en del av lagstiftningen.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Lexly
*Källa SCB (Barn- och familjestatistik samt Befolkningsstatistik, 2019)
Domstolsverket (klander av testamente 2011-2016)

You must be logged in to post a comment Login