Boom i Bergslagen på Örebro slott invigs digitalt

Av på 6 juni, 2021
Illustration: Per Anders Nilsson

Lördag 12 juni kl 12:00 invigs ”Boom i Bergslagen” – årets sommarutställning som Örebro läns museum visar på Örebro slott. Invigning är digital och sänds 12 juni från Örebro slott kl 12.00 på länsmuseets Facebook-sida.

På invigningen medverkar Birgitta Johansen (museichef), Lars O Molin (vice ordförande i museet styrelse), enhetschef Marcus Drotz och museipedagog Johanna Björck.

Boom i Bergslagen – en utställningen om gruvor, hyttor och makt

För länge sedan startade en fantastisk utveckling i Bergslagen. För just här, i det skogiga och bergiga området, fanns förutsättningarna för att kunna tillverka det bästa järnet i Sverige, ja kanske i hela världen. Nu öppnar en ny utställning på Örebro slott som handlar om gruvor och hyttor, bergsmän och makt under medeltiden.

I medeltidens Bergslagen fanns malmen i berget, skogen som kunde bli till ved och kol, och vattnet som tämdes så att det kunde driva vattenhjul och bälgar. Kunskap och tekniska uppfinningar spreds, hyttor och gruvor anlades och en ny grupp av människor – bergsmännen – fick makt och privilegier. Järnet fraktades på vattenvägar och vintervägar ner till slättlandets städer för vidare transport över sjöar och hav ut i världen. Järnet blev Sveriges viktigaste exportprodukt. Den stora efterfrågan på järn under medeltiden startade en riktig Boom i Bergslagen! I utställningen berättas om järnframställningen, innovationerna, expansionen och begäret efter järn.

Det här var en tid då den svenska kungamakten stabiliserades och lagar skrevs. Flera städer, till exempel Örebro grundades. Och här byggdes Örebro slott där kungens fogde satt och tog in skatt på järn och jordbruk.

I utställningen finns en modell över järnbrukarland. Besökaren får själv agera och hantera olika moment för att få maskineriet att fungera. Det finns också fler interaktiva inslag i utställningen så att du på ett spännande och roligt sätt får lära dig massor om det viktiga järnet.

Boom i Bergslagen på Örebro slott. Illustration: Per Anders Nilsson

Utställningen finns på bottenvåningen på Örebro slott i västra längan. Öppettider i sommar: 12 juni – 29 augusti, öppet dagligen kl 10.00 – 17.00.

Lokalt | Örebro Slott
Örebronyheter

Källa LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in