Boom på arbetsmarknaden i Mellansverige

By on 22 december, 2021
Arkivbild

Arbetsgivare i mellersta Sverige, där Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro ingår, förväntar sig en boom i jobbtillväxten under första kvartalet 2022 med en sysselsättningstrend på hela +42 procent, vilket är den mest positiva prognosen i landet.

Som helhet inleds valåret i Sverige med en rekordstark prognos på +34 procent, enligt ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.

– Arbetsgivarnas prognoser i Mellansverige indikerar en blomstrande återhämtning efter pandemin, där det nya året inleds med en kraftigt ökad sysselsättning. För att den här prognosen ska infrias är det viktigt att skapa goda förutsättningar för företag att hitta rätt kompetens, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Arbetsgivare i mellersta Sverige, där Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län ingår, visar urstark framtidstro och förväntar sig en kraftigt ökad efterfrågan på arbetskraft inför det första kvartalet 2022. Sysselsättningstrenden ligger på +42 procent, vilket innebär den mest positiva jobbprognosen i landet.

Prognosen är hela 22 procentenheter starkare än föregående kvartal, då sysselsättningstrenden låg på +20 procent. Jämfört med motsvarande period förra året är prognosen hela 41 procentenheter starkare, då arbetsgivare i mellersta Sverige väntade sig en nästan oförändrad jobbtillväxt med en prognos på +1 procent.

Snabb återhämtning i samtliga regioner

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på hela +34 procent, vilket innebär att svenska arbetsgivare förutspår en snabb återhämtning efter pandemitappet, genom en rekordhög takt i jobbtillväxten under det första kvartalet 2022. Optimismen återspeglas i hela landet, med en sysselsättningstrend på över +30 procent i samtliga regioner.

Rivstart för parti- och detaljhandeln

Samtliga branscher i Arbetsmarknadsbarometern inleder året med positiva jobbprognoser. Snabbast återhämtning förväntas i parti- och detaljhandeln som rapporterar en sysselsättningstrend på hela +47 procent. Även arbetsgivare i byggbranschen och tillverkningsindustrin förutspår en rejäl återhämtning med en jobbprognos på +35 respektive +29 procent. Globalt uppvisar IT, Tech, telekom, media- och kommunikationsbranschen starkast prognos med +50 procent.

– De genomgående positiva framtidsutsikterna skapar goda förutsättningar för en stärkt arbetsmarknad. Om arbetsgivare i alla branscher och regioner ska kunna rekrytera i den takt de vill är det nu viktigt att snabbt anpassa sig till arbetsmarknaden efter pandemin, där människor i allt högre grad eftersträvar frihet och flexibilitet framför hög lön och karriärmöjligheter, säger Mikael Jansson.

Mätningen genomfördes under pågående pandemi, den 1-29 oktober, vilket gör att siffrorna är svårtolkade för en långsiktig analys av arbetsmarknaden. De ska därför ses som en ögonblicksbild av de svarande företagens nyanställningsintentioner för mätningsperioden.

Svenska regioners jobbprognoser

  1. Mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), +42 procent
  2. Östra Götaland, +35 procent
  3. Stockholm- och Uppsalaregionen, +33 procent
  4. Skåne och Blekinge län, +33 procent
  5. Västra Götaland, +31 procent
  6. Norra Sverige, +31 procent

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Manpower Group

You must be logged in to post a comment Login