Borsta tänderna läskigt länge i halloween

By on 25 oktober, 2020
Appen Rocka munnen har fått en Halloweenuppdatering.

Halloween är tillsammans med påsken och julen våra största godishelger, under en helg som denna är det därför extra viktigt att hålla koll på barnens tandborstning. Och för att hjälpa alla barnfamiljer med det har Folktandvården gett tandborstningsappen Rocka munnen en ruskig uppdatering.

Är den negativa trenden bruten?
Under flera år har kariesskadorna i mjölktänderna stadigt ökat. Det finns flera orsaker till det. Att kosten generellt innehåller för mycket socker, att det dyker upp fler och fler söta produkter som riktar sig till små barn och att egenvården har försämrats kan vara viktiga faktorer.

Siffrorna från Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (SKaPa) visar tydligt att trenden är bruten. 2019 minskade faktiskt förekomsten av karies hos 6-åringar, men det finns regionala och lokala skillnader.

I Örebro län kan vi notera en positiv trend, karies minskar bland sexåringar. Vi hoppas att Rocka munnen till viss del har bidragit till den positiva utvecklingen, givetvis i kombination med våra andra förebyggande insatser, säger Annika Gustafsson, verksamhetschef och övertandläkare på Pedodonti – Barntandvård, Folktandvårdens specialisttandvård Region Örebro län.

Egenvården är viktigast
Det är det man gör i vardagen, goda kostvanor och daglig tandborstning med fluortandkräm, som håller tänderna friska. Men för många föräldrar är det kämpigt att genomföra den dagliga rutinen med sina barn. Enligt en undersökning som Folktandvården beställt från Kantar Sifo anser 40 procent av föräldrarna med barn mellan 2 och 5 år att tandborstningen handlar om tjat och bråk.

Spöka till tandborstningen
För att hjälpa föräldrar med barnens tandborstning lanserade Folktandvården under 2018 appen Rocka munnen. Appen är resultatet av ett samarbete mellan alla Folktandvårdsorganisationer i Sverige.

I Rocka munnen guidas barnen genom en 2 minuter lång tandborstning av figurer i ett rockband. Lagom till Halloween kommer nu en ruskig version där bandets scen förvandlats till en riktigt spöklik plats.

– Sedan Rocka munnen lanserades har många föräldrar berättat hur appen förändrat deras vardag. Till exempel har jag fått höra att de inte längre behöver tjata på sina barn om tandborstningen. Nu säger de bara att det är dags att Rocka munnen, säger Annika Gustafsson.

Hälsa | Lokalt/Länet
Örebronyheter

Källa VIA TT

You must be logged in to post a comment Login