Bostadsinbrott – skydda dig

Av på 18 november, 2018
Arkivbild

Varje år sker tusentals bostadsinbrott i Sverige, här får du några råd om hur du kan minska risken för inbrott.

Ta för vana att alltid låsa ytterdörren även om du är hemma. Tjuvar kontrollerar ofta om dörrar är låsta och handväskor, plånböcker och nycklar som finns nära ytterdörren är ett lätt byte för tjuven.

Var försiktig med att släppa in någon okänd person i bostaden. Många äldre personer får besök av falska myndighetsrepresentanter eller andra personer som hittar på anledningar att få komma in i bostaden med det enda syftet att stjäla. Var gärna kritisk. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Alla tjänstelegitimationer är försedda med telefonnummer för kontroll.

Brott i bostadsmiljön förebyggs bäst med hjälp av en väl fungerande grannsamverkan.

Tänk som en tjuv
Det är bra att “tänka som en tjuv” då man vill förstärka sitt inbrottsskydd i bostaden. Tjuvens favoritväg för att ta sig in i en bostad är från bottenplanet och från en plats som är insynsskyddad. Förstärkning av inbrottsskyddet bör därför inriktas mot fönster och altan- och balkongdörrar. Det förekommer att tjuven tar sig tar sig in via fönster på andra våningen eller genom ytterdörren, men det är inte lika vanligt.

Inbrottsrisken är större på insynsskyddade tomter så tänk på att inte ha skymmande växter nära altandörr och fönster. Förstärk belysningen runt huset. Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt, särskilt vid ytter- och altandörrar. Förvara trädgårdsredskap och verktyg inomhus så att en tjuv inte kan använda dem för att göra inbrott. Förvara stegar inomhus eller fastlåsta så de inte kan användas för att nå olåsta eller öppna fönster i ditt eller en grannes hus.

Tips när du reser bort

  • Meddela grannar att du kommer vara bortrest.
  • Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull.
  • Ha timer på lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.
  • Ha timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrum.
  • Undvik att tala in på telefonsvararen att du är bortrest. Vidarekoppla eventuellt telefonen.
  • Undvik att skriva på sociala medier eller i din blogg att du är bortrest. 

Du som bor i villa och radhus, be någon att:

  • klippa gräsmattan om du är bortrest länge.
  • skotta snö och göra fotspår i snön vid huset.
  • hänga sin tvätt på din torkställning.
  • slänga sopor i din soptunna och parkera sin bil på din uppfart ibland.

Ha lås av god kvalitet
Kontrollera att du har lås av god kvalitet. Hos bland annat auktoriserade låssmeder finns produkter för både fönster och dörrar som försvårar inbrott. Att installera ett larm kan vara den yttersta åtgärden. Tänk på att ett larm talar om att tjuven redan är inne i bostaden.

Kontakta gärna ditt försäkringsbolag och ta reda på om er bostad kräver särskilda insatser för att hemförsäkringen ska gälla vid ett inbrott, till exempel särskilda fönsterlås eller larm. 

Fotografera och märk gärna dina värdefulla föremål. Förvara om möjligt fotografierna i bankfack.

Märk värdeföremål med MärkDNA
MärkDNA är ett samlingsnamn på en ny typ av märkning av värdeföremål. Det är en stöldskyddsmärkning som ger en unik spårbarhet och används i brottsförebyggande syfte samt för identifiering av gods.

MärkDNA appliceras på värdeföremål utan att det förstörs eller minskar i värde, det är osynligt för blotta ögat och kan endast detekteras genom belysning av ett särskild UV-ljus. När polisen anträffar gods som är märkt med DNA kan det lätt kopplas samman med den rätta ägaren.

Regionalt
Örebronyheter

Källa polisen.se

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in