Bostadsmarknaden tar ny fart

Av på 5 mars, 2021
Arkivbild.

I februari steg villapriserna med 2 procent, medan bostadsrättspriserna ökade med 1 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Det är högt tryck på bostadsmarknaden – priserna stiger snabbare och fler bostadsaffärer görs, än vad många analytiker räknat med. Under våren kommer det vara tydlig fördel för den som ska sälja sin bostad, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Stor-Malmö steg villapriserna mest den senaste månaden – upp 5 procent. Stor-Stockholm visar en uppgång med 3 procent och i Stor-Göteborg ökade priserna med 1 procent. I riket som helhet steg villapriserna med 2 procent i februari och har nu ökat med 15 procent på helårsbasis. Fritidshuspriserna fortsätter stiga i hela landet och har nu ökat med 13 procent under året som gått.

– Svenskarna prioriterar det egna boendet när reserestriktionerna kvarstår och utlandssemestern troligen får ställas in. Familjer som inte har råd med de höga villapriserna letar i stället efter fritidshus. Det är en utveckling vi får se mer av framöver, säger Marcus Svanberg.

Den senaste månaden steg bostadsrättspriserna mest i centrala Göteborg och Stor-Malmö som båda visar en uppgång med 3 procent. I Stor-Göteborg steg priserna med 2 procent under samma period. I centrala Stockholm, centrala Malmö och riket som helhet ökade priserna med 1 procent. I Stor-Stockholm förblev priserna oförändrade. Bostadsrättspriserna i Sverige har därmed ökat med 6 procent under det gångna året.

– De stigande bostadspriserna slår oproportionerligt hårt mot människor med mindre ekonomiska marginaler. Vår nya jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) har en unik position att göra bostadsmarknaden mer jämlik. Hennes fokus bör vara på att omformulera amorteringskraven, sänka flyttskatten och ta fram kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomi, säger Marcus Svanberg. 

Här har bostadspriserna ökat mest under året:

Bostadsrätter % Villor % Fritidshus %
Gotlands län +30% Västmanlands län +19% Västmanlands län +21%
Hallands län +22% Gotlands län +19% Kalmar län +20%
Norrbottens län +17% Jämtlands län +19% Jönköpings län +19%

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in